Situația de la Roșia Montană rămâne critică [UPDATE]
Foto: captură video Alba24
Ministerul Culturii anunţă că, după avaria barajului de pe lacul Tăul Mare, este în contact permanent atât cu autorităţile implicate în gestionarea situaţiei din Roşia Montană, cât şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.
Articol editat de Andreea Leonid,
3 octombrie 2022, 10:18 / actualizat: 5 octombrie 2022, 14:50
Ministerul Culturii anunţă că, după avaria barajului de pe lacul Tăul Mare, este în contact permanent atât cu autorităţile implicate în gestionarea situaţiei din Roşia Montană, cât şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.
Ministerul aminteşte că Peisajul Cultural Minier Roşia Montană are o valoare universală excepţională, recunoscută de UNESCO, iar sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului în zonă este considerat un atribut important în acest sens.
Barajul Tăul Mare face parte din acest sistem, iar întreţinerea sa este un aspect care trebuie inclus în planul de gestiune şi protecţie, conform recomandărilor UNESCO.
…………………………………………………………………………
Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui a declarat luni, 3 octombrie pentru Radio Cluj că elevii nu merg la cursuri astăzi și mâine:
Școlile le-am oprit activitatea pe o perioadă de 2 zile Astăzi și mâine nu putem pune în pericol. Școlile se află în imediata apropiere a văilor și 2 dintre ele și atunci am solicitat prin Comitetul Local de Situații de Urgență, suspendarea cursurilor pentru 2 zile. Credem că cel mai curând, în 2 zile să putem,, să ne ajute și timpul astă noapte și astăzi iar a plouat la Roșia, asta pune puțin în dificultate avansarea cu deversare a apei din lac, dar se muncește în continuare. Noi sperăm 2-3 zile să ajungem la acele cote impuse de specialiști pentru a putea ridica orice pericol.
Inspectoratul local pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că echipele care acţionează la faţa locului au reuşit să scadă cota apei cu aproximativ un metru, insuficient, însă, pentru a se atinge un nivel de siguranţă.
Între timp, mai puţin de jumătate dintre localnicii aflaţi în pericol s-au autoevacuat, în ciuda avertismentelor că barajul ar putea să cedeze.
Corespondenta RRA Andreea Bogdan revine cu detalii:
Cota apei la barajul lac de acumulare Piscicolă Tău Mare a scăzut cu aproximativ 40 de centimetri după intervenția continuă de la fața locului. Și în acest moment, motopompe de mare capacitate acționează pentru deversarea apei din lacul de acumulare. 3 au fost puse în funcțiune încă de ieri alte 3 vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngusta albiei, pe raza localității Roșia Montană, zona locuită.
În gospodăriile din zona, care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 de persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea și alte 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice la internatul școlar de la liceul din Abrud.
În continuare, autoritățile recomandă localnicilor din zonele de risc să se relocheze pentru următoarele 2-3 zile pentru a se evita orice pericol.
Au fost formate 4 echipe mixte cu pompieri, polițiști și jandarmi, care au mers din casă în casă în vederea informării populației privind evacuarea acestora.
Ce se întâmplă cu persoanele care nu s-au autoevacuat până acum ne spune plutonierul Alexandru Crișan din cadrul ISU Alba:
Cota apei va trebui scăzută cu aproximativ 5 metri dacă lucrurile vor continua să decurgă la fel de bine, preconizăm ca în maxim 2 zile să se ajungă la cota de siguranță, urmând ca persoanele evacuate să se poată întoarce în casele lor.
Și ce se întâmplă cu persoanele neevacuate?
Persoanele care nu au vrut vrut să evacueze în cazul schimbării situației într-un mod nefavorabil, cu siguranță vor fi alertate prin sistemul RO-alert, urmând ca să fie informat cu privire la cum să acționeze și ce să facă în cazul producerii unui dezastru, cum ar fi ruperea barajului, aceștia fiind îndrumați să se auto-evacueze pe dealurile din zonă undeva cât de sus ca să nu se expună pericolului.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.