Ascultă Radio România Cluj Live

4 octombrie – Ziua Mondială a animalelor [AUDIO]

Ziua Internațională a animalelor a devenit în mod oficial zi mondială dedicată drepturilor animalelor începând cu luna mai 1931, atunci când inițiativa a fost adoptată în cadrul Congresului Internațional pentru protecția animalelor, desfășurat în Florența.

4 octombrie – Ziua Mondială a animalelor [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2022, 12:47

Asociația de foster iCare din Cluj-Napoca a luat naștere din dorința de a contribui la creșterea calității vieții comunității în care trăim. Scopul acesteia este dezvoltarea comunității prin consolidarea unei interacțiuni optime om-animal-mediu, în vederea atingerii și susținerii unei stări de bine psiho-sociale, atât pentru oameni cât și pentru animale, prin realizarea, coordonarea și promovarea acțiunilor de salvare a animalelor.

Ramona Axinte – Președintele asociației ne povestește despre condițiile adoptării unui animaluț și despre acțiunile și proiectele pe care le desfășoară:

Noi, ca și majoritatea asociațiilor existente, ne ocupăm în primul rând de partea de salvare, ne ocupăm și de cățeni și de pisici, doar că proporția este mai mare la pisici la noi, asta doar datorită faptului că reușim să găsim mai ușor foster pentru pisici decât pentru căței.

Pe lângă partea de de salvare, facem periodic campanii de sterilizare, în primul rând pentru pisici. Avem proiectul care se numește pisica de cartier, prin care noi mergem și prindem pisici în diferite zone ale orașului pentru a steriliza câte o colonie pe rând. Avem un proiect anume care se găsește și la noi pe pagină, campus observator, este un proiect în derulare deja de mai bine de 2 ani unde totul este sterilizat, dar e și un proiect de observare.

Se merge acolo de cel puțin 2 ori pe săptămână se hrănesc constant pisicile din zona respectivă, se ține sub control populația de acolo, pentru că și post sterilizarea coloniei respective au fost abandonuri în zonă și facem constant preluări de pisici abandonate pentru a menține un echilibru al numărului de acolo.

Dacă e să ne uităm în jur, putem spune că vedem destul de multe animale și de rasă câini de rasă afară, pe stradă, poate vedem online pe internet persoane care postează poze cu pisicile de rasă. Mi se pare că există și oameni care vor să adopte, dar chiar dacă publicul care adoptă este un public teoretic ca și număr rezonabil de mare, nu oricine care se angajează într-o adopție aplică pentru adoptarea unui animal este și eligibil pentru adoptarea acelui animal.

Mie mi se pare că aici avem o lipsă foarte mare educația în ceea ce privește în creșterea și îngrijirea responsabilă a animalelor de companie și noi personal, refuzăm foarte multă lume pentru adopție, astfel încât noi dăm mult în adopție și în străinătate pe acest criteriu pentru că avem un anumit standard la care dorim să adoptăm animalele și nu se îndeplinește acest standard aici al noi.

Regulile noastre s-au modelat în timp. Chiar acum, în octombrie noi, de fapt, împlinim 8 ani de activitate pe 13 octombrie toate aceste reguli pe care le avem în prezent s-au adăugat în timp, una câte una, în funcție de experiențele pe care le-am avut.

Una dintre regulile noastre importante în ziua de astăzi și poate uneori care supără este faptul că nu mai dau un adopție persoanelor care stau în chirie și asta datorită faptului că ne-am dat seama în timp factorul de chirie este un factor foarte mare de risc. Se găsesc greu chiri pet fr.iendly in Cluj, oamenii când sunt nevoiți să se mute dintr-o parte în alta, găsesc cu dificultate și de multe ori renunță foarte repede la un animal dacă nu găsesc locuință potrivită, poate aproape de job, aproape de facultate sau pur și simplu se mută cu totul din oraș și renunță. Astfel încât noi mergem în primul rând pe criteriu de stabilitate și predictibilitate pentru viitorul animalului.

Această stabilitate și predictibilitate, în cea mai mare proporție din cazuri, este dată de persoană care deja au locuința lor, asta însemnând au o stabilitate de viață un plan a lor, un job care oferă o perspectivă măcar pentru următorii ani față de tinerii care poate stau în chirii, pe care le schimbă odată pe an mai des de o dată pe an ceea ce nu este deloc benefic pentru animale, mai ales pentru pisici. Schimbarea mediului foarte des, chiar dacă se face împreună cu stăpânul lor, cu persoana cunoscută lor, este foarte, foarte stresantă. Pisicile sunt animale foarte atașată în primul rând de casă, pe locul 2 de om. Ele au nevoie de stabilitate a mediului înainte de toate, apoi de iubirea omului. De aceea nu putem lua în calcul de multe ori persoanele care stau în chirie. Mai avem și excepții.

Uneori e vorba de persoane care pur și simplu aleg ca stil de viață mediu, de chirie și ne pot dovedi că au stabilitate de ani de zile într-un anumit loc. Dar clar că vom înclina în direcția persoanelor care au o locuință proprie. Un alt exemplu și pandemia ne-a mai învățat ceva în plus, pentru că știm cu toții, pandemia a venit cu multe provocări și multe persoane și-au pierdut job-ul pe timpul pandemiei și am văzut că o persoană care stă în chirie și își pierde și job-ul va fi cu atât mai mult într-o situație provocatoare, în situația de a renunța la animal decât o persoană care ar avea o locuință proprie.


Sebastiana Joicaliuc

Transcriere text: VatisTech

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mașină răsturnată într-o râpă
Social sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:15

Mașină răsturnată într-o râpă

Patru persoane au fost transportate la spital în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce au căzut cu maşina într-o vale adâncă de trei...

Mașină răsturnată într-o râpă
Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore
Social sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:30

Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore

Pompierii au reuşit după opt ore să stingă incendiul izbucnit la un utilaj industrial aflat în hala unui producător de componente auto din...

Incendiu izbucnit la un utilaj industrial, stins după 8 ore
Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 15:22

Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public

Edilul a anunţat vineri, 17 ianuarie, într-o conferinţă de presă, introducerea vinietei albastre, cu tarife diferenţiate pentru rezidenţi şi...

Taxe pentru toate maşinile parcate pe domeniul public
Sălaj: 100 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:41

Sălaj: 100 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor

O sută de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deşeurilor au fost amplasate în municipiul Zalău.   Acestea beneficiază de...

Sălaj: 100 de insule ecologice pentru colectarea deşeurilor
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:29

Oradea, promovată la Viena și Helsinki | FOTO

Visit Oradea își continuă strategia de promovare turistică a destinației la nivel internațional prin participarea la două târguri de turism...

Oradea, promovată la Viena și Helsinki | FOTO
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 14:21

100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile

Primăria Oradea s-a pregătit pentru implementarea colectării separate a deșeurilor textile, amplasând încă de anul trecut 100 de containere...

100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 12:57

Poliţiştii protestează în Capitală

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi cei din structuri asociative ale rezerviştilor militari s-au strâns,...

Poliţiştii protestează în Capitală
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 11:47

Cadavru pierdut pe șosea

Un cadavru a fost pierdut pe șosea de către un angajat al unei firme de pompe funebre. S-a întâmplat în  localitatea Tăuții de Sus, la...

Cadavru pierdut pe șosea