Cum vor face economie în sezonul rece universitățile clujene
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară vine cu soluția prelungirii vacanței de iarnă, activitățile universitare urmând să fie recuperate în perioada de vară.
Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2022, 11:47
Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, vorbește și despre panouri fotovoltaice, care să fie amplasate pe clădirile instituției:
Toate programele noastre didactice sunt cu multe aplicații. Preferăm chiar și cursurile să fie on-site. Am găsit alte variante prin care încercăm să reducem consumul de energie. Am hotărât, în mare parte, să prelungim vacanța de iarnă, să fie o vacanță de aproape o lună de zile în ianuarie, când sunt temperaturile mai scăzute și să prelungim activitățile didactice în luna iulie, când sunt consumuri mult mai reduse. În perspectivă, avem ca soluție și varianta de a amplasa panouri fotovoltaice. Dar, nu ne-am gândit să reducem activitățile didactice on-site pentru economie de energie. (Cornel Cătoi)
Și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca începe anul cu toate activitățile didactice în format fizic. Purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boțan, anunță că reducerea energiei în sezonul rece va fi făcută prin scăderea temperaturii în sălile de curs:
Conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca a decis că toate activitățile didactice se vor desfășura față în față, dar, desigur, vom ține cont și de costurile utilităților. Ceea ce am decis în această privință este să reducem, în spațiile Universității, temperatura cu unul, două grade pe timpul iernii, pentru a face o minimă economie in acest sens. (Mirela Boțan)
Universitatea Babeș-Bolyai este deocamdată singura instituție de stat care a anunțat că își va desfășura o parte a cursurilor în sistem on-line. Fiecare facultate urmează să decidă cât de mult se va uza de acest sistem, în limita maximă de 30 la sută din activitățile didactice, care a fost stabilită de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior.
Reprezentantul UBB, Laura Irimieș, precizează însă că e vorba de o măsură strict didactică, ce nu are legătură cu reducerea consumului de energie:
Universitatea Babeș-Bolyai se gândește să păstreze bunele practici dobândite în perioada pandemiei, în ceea ce privește învățământul on-line, în așa fel încât studenții să poată beneficia de o experiență completă de învățare. Sistemul hibrid va fi păstrat, însă este vorba de o decizie bazată pe criterii strict academice, nu pe necesitatea de a face economie. (Laura Irimieș)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.