A fost un om complex, inegalabil prin naturaleţea sa, o voce care putea să transmită parcă toate misterele şi sensibilităţile lumii. A fost cel care a pus bazele primului post de radio public din lume care a emis exclusiv pe internet. În 4 octombrie 1943 s-a născut Florian Pittiş.
Articol editat de cristina.rusu,
4 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 4 octombrie 2022, 10:08
A fost un om complex, inegalabil prin naturaleţea sa, o voce care putea să transmită parcă toate misterele şi sensibilităţile lumii. A fost cel care a pus bazele primului post de radio public din lume care a emis exclusiv pe internet. În 4 octombrie 1943 s-a născut Florian Pittiş.
Din punctul de vedere al documentelor oficiale, viaţa lui Florian Pittiş a început cu o imperfecţiune: un angajat al Stării Civile i-a completat greşit certificatul de naştere şi l-a pricopsit cu un T suplimentar, care a marcat numele neaoş cu o ortografie uşor artistică.
Mama sa, care-şi dorise la rândul ei să devină actriţă, nu şi-a putut îndeplini visul, dar cel alintat de toţi drept „Moţu” debuta la numai 4 ani pe scena teatrului Savoy. A prins fiecare oportunitate de a urca pe scenă în anii de şcoală, dar la examenul de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale a fost respins din cauza unor probleme de dicţie. A luat lecţii pentru a corecta acest neajuns, iar între timp a lucrat ca electrician la Teatrul Bulandra, unde a văzut de sute de ori piesele lui Caragiale şi Shakespeare.
Când s-a întâmplat ca un actor să lipsească, regizorul Liviu Ciulei l-a invitat să preia rolul învăţat deja pe din afară.
A trecut examenul de admitere la a doua încercare şi a absolvit ca şef de promoţie. Şi-a demarat propriile spectacole de poezie şi muzică pentru tineri şi începând cu 1971 a purtat părul lung, chiar dacă în acea vreme decizia era un act de rebeliune care nu era bine văzut. Îşi amintea mai târziu că era adesea convocat de organele de partid care cenzurau şi muştruluiau artiştii şi că, de cum intra în sala cu activişti şi închidea uşa, le spunea: „Bună ziua, eu nu mă tund!”
A făcut parte din cenaclul Flacăra, iar în 1992 a întemeiat, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, grupul Pasărea colibri, împreună cu care a înregistrat 4 albume.
Timp de 40 de ani a colaborat cu Radiodifuziunea Română la realizarea unor emisiuni şi piese de teatru radiofonic. În 1998 a acceptat funcţia de director al postului Radio România Tineret, care a devenit în 2004, ca Radio 3, primul post public ce a emis exclusiv pe internet. La festivitatea de lansare, în loc de panglică au fost tăiate câteva şuviţe din părul lui Moţu, iar Ducu Bertzi a făcut onorurile în înfăptuirea „sacrificiului”. Programul imaginat de Florian Pittiş propunea documentare ample, dosare tematice, seri de poezie sau de proză scurtă citită la microfon, dar şi ceva considerat aproape tabu: teatrul SF.
A fost una din vocile consacrate ale îndrăgitei emisiuni Teleenciclopedia şi, începând din anii ’50, un mare iubitor al muzicii rock. În 2008 Radio România a lansat albumul Sunt tânăr, doamnă, care a cuprins cele mai îndrăgite melodii şi cele mai cunoscute poezii ale marelui artist Florian Pittiş.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.