A erupt vulcanul Stromboli
Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, provocând prăbuşirea unei laturi a craterului, în urma căreia lava a curs în mare.
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2022, 14:46
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2022, 14:46
În acest moment, fluxurile de lavă care pornesc de la craterul vulcanului Stromboli, ajung până la insulele Eoliene.
Observatorul Etna al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie, care monitorizează vulcanul 24 de ore din 24 înregistrează o încetinire a fenomenului, astfel încât fluxurile de lavă, prost alimentate, nu mai ajung în mare și se opresc la o altitudine de 400 de metri.
Luni dimineaţă, 10 octmbrie, s-a verificat o nouă prăbușire parțială în sectorul central al zonei craterului, fenomen anunțat de Laboratorul de Geofizică Experimentală al Universității din Florența, unul dintre centrele de competență care monitorizează vulcanul eolian.
Prăbușirea a produs o creștere a tremurului la valori foarte mari, iar impactul materialului în mare a generat un val de tsunami sub pragul de alarmă.
Din punct de vedere seismic, în ultimele 24 de ore, amplitudinea medie a cutremurului vulcanic a prezentat diferite variațiuni, oscilând în principal pe nivelurile mediu- scăzut și mediu-înalt. Momentan, amplitudinea tremorului este de nivel mediu- scăzut.
Suntem pregătiți – spune agenţiei Adnkronos Riccardo Gullo, primarul din Lipari– Știm că aceasta este o fază paroxistică și o monitorizăm cu atenție. În acest moment, pe insulă sunt aproximativ 600 de oameni, între rezidenți și turiști, dar sunt cu toții calmi, deoarece pe partea zonei locuite nu există fenomene atât de puternice încât să creeze alertă.
Conform prevederilor Planului de Urgență Stromboli 2015, se trece la nivelul de alertă portocaliu, care prevede o monitorizare mai intensă a situaţiei, o distanțare mai mare a ambarcaţiunilor față de coastă și activarea COC (Centrul Municipal de Operațiuni).
De asemenea, vom evalua dacă este necesară şi îndepărarea unor nave pentru a asigura o eventuală evacuare a insulei dar repet: suntem pregătiți să facem față situaţiei– adaugă primarul – Feriboturile continuă să circule, iar turiștii pot ajunge pe insulă pentru a asista la acest spectacol.
Cât despre craterul prăbușit, Gullo explică că este un fenomen care are loc ori de fiecare dată când exploziile sunt mai puternice: se prăbuşeste, apoi se reformează, acesta este ciclul său normal de viaţă.
Situația de pe insulă este absolut calmă. De ieri, lava continuă să cadă, dar fără să dea vreo problemă centrului locuit al insulei. Înainte de toate, este un spectacol, a conchis primarul oraşului Lipari.
Rosa Oliva, președintele agenţiei de turism Pro Loco Amo Stromboli, încearcă să atenueze alarmismul.
De ieri –declară agenţiei Adnkronos – știrile de presă și televiziune exagerează o situație care nu este deloc alarmantă. Desigur că trebuie să fim atenți, declarația primarului care indică regulile de urmat în cazul unei erupții a fost o necesitate, numai că în acest moment nu există niciun pericol. Iddu (vulcanul, n.d.) se descarcă, așa cum trebuie, dar totul se desfășoară în liniște pe versantul Sciarei.
Vulcanul, care are o formă circulară şi al cărui con atinge înălţimea de 3000 de metri, este una dintre principalele atracții ale insulei Stromboli, aflată la nord de Sicilia şi a devenit faimos prin spectacolul impresionant de lumini rezultate din erupțiile explozive.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.