A fost distins cu Nobelul pentru literatură în 1921, iar comitetul de decernare i-a apreciat nobleţea stilului, dar şi temperamentul galic. Ne amintim astăzi de Anatole France:
Articol editat de cristina.rusu,
12 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 12 octombrie 2022, 16:18
A fost distins cu Nobelul pentru literatură în 1921, iar comitetul de decernare i-a apreciat nobleţea stilului, dar şi temperamentul galic. Ne amintim astăzi de Anatole France:
S-a născut la Paris în 1844 şi şi-a petrecut copilăria printre cărţi despre Revoluţie. A fost îndreptat către studii umaniste de tatăl său, care spera să-i urmeze în profesia de librar. A absolvit colegiul Stanislas din Paris, perioadă din care datează colaborarea lui cu diverse reviste literare. În 1865 l-a cunoscut pe editorul Lemerre, un adevărat mecena al poeţilor parizieni, devenind lector la editura acestuia.
A scris iniţial poeme de dragoste inspirate de iubirea lui nefericită pentru actriţa Elise Devoyod. În 1881 a apărut primul său roman, Crima lui Silvestre Bonnard, premiat de Academia Franceză. Protagonistul său, sceptic şi erudit, reproducea în ficţiune propria personalitate a autorului. Dintre lucrările sale târzii amintim Insula pinguinilor: un roman în care autorul satirizează natura umană, dar şi istoria Franţei, începând din perioada medievală şi finalizând cu un viitor distopic. A satirizat de asemenea credinţa în ocultism, fanatismul politic şi chiar elemente ale teologiei, ceea ce a făcut probabil ca în 1922 întreaga sa operă să fie trecută în Index Librorum Prohibitorum, lista cărţilor interzise de Biserica Catolică.
Anatole France a fost un susţinător al revoluţiei ruse din 1917 şi al Partidului Comunist Francez. Mai târziu, când scriitorul a fost atacat pentru aceste afilieri, a fost apărat de George Orwell, care s-a străduit să separe valoarea literară a romanelor lui France de opiniile politice ale autorului. Anatole France a încetat din viaţă în 12 octombrie 1924.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.