Radio Cluj…la modă: Zain, de la dizain- e despre creativitate (II)
În afara Pavilionului Central despre care am spus câteva cuvinte săptămâna trecută- cu focus pe domeniul nostru de interes- moda- au mai existat încă alte două spații expoziționale- la Casa Tiff, unde comunitatea creatorilor autentici, intitulată Iarmaroc a prilejuit întâlnirea publicului cu rezultatele muncii lor de creație într-o expoziție ce m-a uns pe suflet și în Piața Unirii, la Zain Shop, loc în care pe lângă admirație vă puteați alege cu produse, direct- fie de acolo, fie indirect, prin comandă.
Articol editat de cristina.rusu, 13 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 octombrie 2022, 10:15
Iarmaroc, este după spusele inițiatorilor săi, un spațiu al creatorilor autentici ce urmăresc să acorde întâietate creativității umane promovând imaginea unor produse sustenabile în detrimentul unei productivități de masă, așa cum am fost obișnuiți.
De la obiecte de decorațiuni interioare, accesorii, jucării, bijuterii, haine de port popular autentic, oferta era amplă și diversificată. Am remarcat cu deosebită plăcere jucăriile din lemn, creație Micul Haos, o alternativă binevenită pentru jucăriile seriale din plastic de pe piața suprasaturată.
Piese de port popular ca pălăria specifică păunilor bistrițeni, realizată minuțios era un obiect superb, pe care ți l-ai dori, chiar dacă nu neapărat pentru purtare ci ca obiect de colecție, cu un preț pe măsura ofertei ce îmbină munca manuală desfășurată în zile și luni de lucru, așa cum scrie, de altfel și pe site, unde este specificată, în dreptul fiecărui produs, durata execuției.
Iar dacă tot vorbim de produsele modei sau costumului am remarcat pălăriile create de Maria Pălăria, frumoase, curate ca linie, diferite- obiecte pe care ți le-ai dori pentru purtare, dar cu un preț destul de piperat pentru a convinge o piață sărăcită cum este cea a noastră.
Probabil că dilema unui creator autentic, fie el meșteșugar sau artist creator ar trebui să fie cum acționezi ca să nu te simți prejudiciat din punct de vedere al muncii prestate și al conceptului ce-i stă la bază, și-n același timp să convingi un public, adesea puțin informat sau fără posibilități financiare că merită investiția de a-ți achiziționa produsul?
Discuția rămâne deschisă.
În spațiul din Piața Unirii, minimalist gândit și amenajat, am pășit cu sentimentul cu care intri într-o galerie de artă contemporană. Aerisit, luminos, cu obiecte amplasate strategic, în așa fel încât să-ți atragă atenția, drumul dintr-o încăpere în cealaltă curgea firesc, cu ochii ațintiți asupra obiectelor minunate ce-ți ofereau senzația unui lux, pe care, adesea nu ți-l poți permite.
Creațiile interesante ale lui Adrian Vele reunite sub titulatura ce amintește de un brand occidental, Velements, deloc întâmplător, aș zice- sunt ingenioase, cu acel twist pe care o persoană cu un gust și o inteligență a înveșmântării o gustă necondiționat. Cum vechiul devine nou este provocarea vestimentară pe care ne-o aruncă creatorul devreme ce produsele sunt realizate prin metode de upcycling și recycling- în perfectă consonanță cu tendințele internaționale.
Combinații de tricot cu stofă într-o gamă reținută în mantouri unisex, sau geanta sacoșă realizată dintr-un fel de plastic transparent, în maniera matlaseurilor ce conțin mici bucăți de material, ce nu-și mai găsesc locul infim în creație m-au cucerit pe deplin.
Nu pot încheia succintul meu parcurs fără să pomenesc din nou de creația Amiamalia, de data asta în colaborare cu Cosmin Florea, o capă lungă, în întregime țesută, cu silueta unei femei în roșu amplasată într-un peisaj cu o semilună în creștere- o haină poetică ce merită contemplată aidoma oricărei creații autentice în care utilitatea ca trăsătură cade pe un plan secund.
Hainele spun povești, dacă ne deschidem bine urechile, la fel ca și creatorii lor, și ne pot face lumea mai bună.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.