Ascultă Radio România Cluj Live

Concerte de Chitară la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima

Invitații principali ai acestor concerte sunt doi chitariști de talie mondială, reprezentanți de vârf ale stilurilor muzicale prezentate, care sunt muzica microtonală turcească și muzica flamenco:

Concerte de Chitară la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima

Articol editat de cristina.rusu, 14 octombrie 2022, 14:38

Cenk Erdoğan (Turcia) și Jerónimo Maya (Spania)

În deschiderea concertelor vor interpreta Péter Girán, tânăr chitarist de flamenco venit din Ungaria, respectiv lect.univ.dr. Beke István Ferenc și CDA drd. Babțan-Varga Florian, ambii fiind profesori la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

 

BIOGRAFIILE INVITAȚILOR

Cenk Erdoğan (Turcia)

 

Cenk Erdoğan s-a născut la Istanbul în 1979. În 1997 a obținut o bursă de patru ani la Departamentul de muzică (compoziție) al Universității Bilgi din Istanbul. În 2001, a absolvit cu o primă clasă de onoare la Departamentul de muzică. În octombrie 2004, la invitația lui David „FUZE” Fiuczynski, a susținut un atelier la Berklee College Of Music pe tema chitarei fretless și a modurilor în muzica turcă.  În 2008 a înregistrat primul său album, „İLE”, care a fost produs de Sinan Sakızlı în cadrul Baykuș Music. În același an, împreună cu compania de coloane sonore „Aria”, a compus și aranjat coloana sonoră pentru filmul „Issız Adam”, scris și regizat de Çağan Irmak, și a câștigat premiul Yeșilçam „Coloana sonoră a anului 2009”. În 2009 Cenk Erdoğan Trio feat. Tineke Postma a cântat în cadrul celui de-al 16-lea Festival de jazz de la İstanbul și al 19-lea festival de jazz Akbank. În același an, a cântat cu ansamblul Yinon Muallem în cadrul festivalului „Karawane 2009”, organizat la Bochum. În 2010 a cântat în formația „Turkophony all stars”, alături de Trilok Gurtu și Doninique di Piazza. În 2011 a cântat în formația „Turkophony all stars” cu Dave Weckl, Kai Eckhardt, Eric Levy. În 2011 înregistrează cel de-al doilea album al său „Kavis” (Arc) în San Francisco cu legendarul basist Kai Eckhardth și Jason Lewis, album sponsorizat de producătorul Ron Scudder și relansat de Berkeley Jazz School Records. În 2014 a realizat primul site educațional pentru cântatul la chitară fretless www.fretlessguitarlessons.com și începe să predea modul turcesc de a cânta la chitară fretless, tehnici de interpretare. În 2014 a lansat ultimul său disc „Kara Kutu”, care a fost cântat solo cu toate chitarele acustice („fretless” și „fretted”).  În 2015 a câștigat concursul care a fost organizat de compania „Vestel”. Și compune tonurile de apel și peisajele sonore pentru primul telefon inteligent „VENÜS” realizat de compania Vestel. În 2016 s-a alăturat proiectului „Rachmaninov Anatolian Project”, care a fost interpretat de Guldiyar Tanridağlı (pn) și Ertan Tekin (duduk). Acest album a fost relansat de KALAN music. În 2016 conduce cel mai recent proiect al divei muzicii pop turcești „Sezen Aksu „s „Sezenli Yıllar”. La acest proiect a lucrat ca director muzical și a corparat cu producătorii Mustafa Oğuz,Cüneyt Özdemir și coregrafa Zeynep Tanbay. În 2017 a relansat noul proiect numit „Lahza” cu toboșarul suedez İkizç. În 2018 a lansat noul său album intitulat „Fermata”. În 2018 – 2019 a început un turneu mondial în Europa – SUA – Canada sub numele de proiectul „International Guitar Night” împreună cu alți 3 chitariști: Antoine Boyer (Franța) Samuelito (Franța) Luca Stricaglioni (Italia). Lucrează în continuare ca producător, compozitor și aranjează muzică pentru seriale de televiziune și coloane sonore și susține concerte cu Cenk Erdoğan Trio și, de asemenea, „Solo”.

 

Video de prezentare: https://youtu.be/_CHBZAu5rG4

 

Jerónimo Maya (Spania)

Jerónimo Maya, un adevărat geniu al chitarei și descendent direct al chitaristului Ramón Montoya, și-a început cariera muzicală la vârsta de 5 ani. A fost recunoscut imediat de public și de comunitatea flamenco ca un copil talentat, a cărui valoare a fost recunoscută de mari maeștri, precum Sabicas sau Paco de Lucia. Cântatul său este plin de personalitate și caracter, precum și de virtuozitate. Armoniile sale complexe și concepția sa despre muzică sunt cu siguranță avangardiste. A acompaniat mulți cântăreți: Diego el Cigala, Chano Lobato, Esperanza Fernández, Estrella Morente, José de la Tomasa și, mai frecvent, pe unchiul său Ricardo Losada el Yunque, Ginesa Ortega sau Paco del Pozo, precum și împărțind scena cu artiști precum Paco de Lucia, Camarón de la isla sau Sabicas, care i-au fost atât prieteni, cât și colegi.

 

Video de prezentare: https://youtu.be/pFJQqtvcyrk

 

Péter Girán (Ungaria)

Péter Girán s-a născut în Ungaria, în 1994 și a început să cânte la chitară la vârsta de 8 ani, sub influența unchiului lui. Primul concurs la care a participat a fost în 2005, la trei ani după ce a început să studieze instrumentul. El a câștigat premiul întâi în grupa sa de vârstă. De atunci, a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale. În ultimii doi ani, el a câștigat trei premii în competițiile internaționale de la Szeged și Budapesta. La vârsta de 20 de ani a devenit cunoscut publicului larg participând la spectacolul Virtuozii. El a fost invitat să interpreteze în festivalurile din Balatonfüred, Szeged și Târgu Mureș. Din anul 2012 studiază instrumentul în Szeged, cu profesorul Dávid Pavlovits, iar în anul 2017 își încheie studiile la Universitatea de Arte. În anul 2018 a participat la programul Eurostrings Young Stars, datorită căruia a concertat și a susținut cursuri de măiestrie în Serbia, Muntenegru, Austria, Bosnia, Bulgaria, Germania și Anglia. A urmat cursuri de măiestrie cu unii din cei mai importanți profesori și interpreți, printre care Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Dale Kavanagh și Manuel Barrueco. Pe lângă muzica clasică, Péter cântă și flamenco, muziză care a influențat în mare parte compozițiile sale proprii.

Video de prezentare: https://youtu.be/x7Gmf09CNuE

 

István Ferenc Beke (România)

 

István Ferenc Beke este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca totodată preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis din Târgu Mureş. Fiindu-i acordate numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică, el a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Anglia, Chile, Ungaria,Germania, Austria și SUA. El este organizatorul Festivalurilor Internaționale de Chitară “Harmonia Cordis”din Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și a Zilelor chitaristice Internaționale “Novum Generatio” din Cluj Napoca. Beke István a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca în 2011.

 

Video de prezentare: https://youtu.be/BNSIupuTiAc

 

Florian Babțan-Varga (România)

 

Florian a început să studieze chitara la vârsta de 13 ani la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorilor Laura Platon, Ludovic Bíró și George Muntean. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Judicael Perroy, Gabriel Bianco, Costas Cotsiolis, Giampaolo Bandini, Csáki András, Rovshan Mamedkuliev, Alexis Muzurakis Susana Prieto și mulți alți profesori și interpreți de renume mondial. Printre cele mai importante premii obținute de acesta se numără premiul I la concursului de muzică de cameră din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. Acesta este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa profesorilor Beke István Ferenc și Constantin Andrei, iar momentan este doctorand la aceeași instituție, unde predă muzică de cameră. Florian are o înclinație deosebită spre muzica clasică modernă, colaborează cu compozitori de muzică contemporană și întotdeauna caută să aducă în fața publicului ceva nou, ce nu au mai auzit până acum. Muzica fingerstyle este și ea prezentă în repertoriul său, acesta inspirându-se de la chitariști renumiți cum ar fi Andy Mckee sau Jon Gomm. Florian predă chitară clasică în cadrul Asociației Instrumentor din Cluj-Napoca, organizează concerte și festivaluri de chitară în cadrul Asociației Harmonia Cordis, și concertează prin toată țara în diferite formații. Acesta cântă și la alte instrumente cu corzi ciupite cum ar fi mandolina, bouzouki, și serviciile sale sunt adesea solicitate de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Maghiară din Cluj-Napoca și de Filarmonica de Stat Transilvania. Munca sa este co-finanțată cu ajutorul programului Collegium Talentum 2022/2023 din Ungaria, iar în anul 2020 Fundația Communitas alături de Uniunea Democrată Maghiară din România l-au recompensat cu o prestigioasa bursă acordată anual tinerelor talente. Florian cântă pe o chitară de concert confecționată de lutierul grec Vasilis Sigletos, folosește amplificatoare AER și coarde Savarez.

 

Video de prezentare: https://youtu.be/yn8HSxs5uws

 

PROGRAM

22 Octombrie 2022

 

19:00-21:00 Concert la Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima

Invitați:

  • FLORIAN BABȚAN-VARGA (RO)
  • ISTVÁN FERENC BEKE (RO)
  • CENK ERDOĞAN (TK)

23 Octombrie 2022

 

19:00-21:00 Concert la Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima

Invitați:

  • PÉTER GIRÁN (HU)
  • JERÓNIMO MAYA (ES)
  • ZSOLT ASZTALOS (RO)percuție

 

Toate concertele vor fi cu intrarea liberă!

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului
Cultural marți, 11 februarie 2025, 16:48

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prezintă expoziția „Artă frământată”, în Beciul Cultural al muzeului.   Această...

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului
Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru
Cultural marți, 11 februarie 2025, 14:25

Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru

Marți, 25 februarie, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, are loc cea de-a cincea ediție a spectacolului-dialog Față-Verso. O poveste de...

Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru
Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”
Cultural marți, 11 februarie 2025, 12:01

Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”

Ce te așteaptă la „Metamorfoze”? Un spectacol-concert marca Fără Zahăr, un mix de teatru și muzică live, cu umor și personaje memorabile....

Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”
Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare
Cultural marți, 11 februarie 2025, 10:21

Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare

Un volum de proză fantastică se lansează miercuri, 12 februarie, la Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale din...

Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare
Cultural luni, 10 februarie 2025, 14:30

”Eu sunt vântul”

Un text dramatic al scriitorului norvegian laureat cu Nobel, Jon Fosse este montat în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.   Este...

”Eu sunt vântul”
Cultural luni, 10 februarie 2025, 12:17

Piese ale lui Constantin Brâncuși expuse în premieră la Roma

Expoziţia se numește Brâncuşi: scolpire il volo (sculptând zborul) și prezintă o selecţie de opere ale artistului român, expuse în...

Piese ale lui Constantin Brâncuși expuse în premieră la Roma
Cultural luni, 10 februarie 2025, 11:11

Muzică klezmer cu formația ”Mazel Tov”, la Cluj-Napoca

Formația de muzică klezmer ”Mazel Tov” va susține luni, 17 februarie, de la ora 18.00, un nou concert la Casa de Cultură a Studenților din...

Muzică klezmer cu formația ”Mazel Tov”, la Cluj-Napoca
Cultural duminică, 9 februarie 2025, 11:53

”A Valentine’s Rock Symphony” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

O zi cu semnificație deosebită, 14 februarie 2025, va fi sărbătorită la Filarmonica de Stat „Transilvania” vineri când pe scena sălii...

”A Valentine’s Rock Symphony” la Filarmonica de Stat „Transilvania”