Sesam deschide cartea: „Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul”, de Charlie Mackesy [AUDIO]
Nu privi cu îndoială la mina neagră a creionului. Pe cât o fi el de simplu, pe atât e de măreț. Lasă-l să danseze pe foaie și să-ți umple spațiul închipuirii de o sumedenie de culori, senzații, figuri, voci, peisaje și sentimente. Iar când se tocește, ia ascuțitoarea minții și fă-i un vârf de munte, ca să te poarte cât mai sus. Fiecare dintre noi avem cea mai bună trusă de creioane pentru a ne scrie povestea. Folosește-o cu generozitate!
Articol editat de cristina.rusu, 14 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 14 octombrie 2022, 10:06
Dacă ai căutat vreodată o carte care să fie și o operă de artă; o carte pe care să o poți începe de la mijloc sau de la sfârșit; o carte pe care să o poți citi în câteva minute, dar al cărei mesaj să îți rămână în gând vreme îndelungată; o carte „de împrietenit”, care să se potrivească oricui; o carte care să nu-ți „rămână mică” niciodată… ei bine, să știi că ea există și se numește… „Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul”. A fost scrisă de Charlie Mackesy, un artist englez – desenator, pictor, ilustrator, sculptor – care a reușit să compună o lume de vis îmbinând desenul grafic cu o poveste alcătuită din cuvinte puține, dar profunde, înscrise artistic în pagină, o poveste sub formă de dialog, care oferă răspunsuri alinătoare și încurajatoare la acele întrebări pe care adesea nu îndrăznim să le rostim cu voce tare. Povestea în sine nu are nici timp, nici loc. E o poveste universală, a ta și a tuturor, care îi vorbește direct inimii, la fel ca povestea „Micului Prinț”, unul dintre cele mai fascinante personaje din literatură. Și aici, vei întâlni un vulpoi îmblânzit, însă unul care descoperă prietenia nu din poziția celui care o inițiază, ci a celui care se lasă surprins de ea. Iar împreună cu băiatul, te vei simți cuprins de curiozitate și îți vei pune întrebări care nu vor rămâne fără răspuns, ba chiar vor da naștere unor răspunsuri-„far”, acele răspunsuri care te călăuzesc și te luminează atunci când navighezi nesigur printre valurile vieții.
Și poate că prima întrebare pe care ți-o pui este aceasta: ce ar putea să aibă în comun un băiat, o cârtiță, un vulpoi și un cal? Nimic aparent, însă tocmai în asta constă miracolul întâlnirii lor. Căci, în ciuda diferențelor evidente dintre ei, sunt capabili să construiască o prietenie frumoasă. Cârtița e mică, dar curajoasă și iubitoare, se dă în vânt după tort și după îmbrățișări, având ochii adevăratei iubiri, cea care vede înlăuntrul celuilalt. Atunci când apare vulpoiul, cârtița nu simte teamă, ci compasiune, iar bunăvoința ei încălzește inima vulpoiului care a trecut prin multe greutăți și a uitat cum e să fii liber și bucuros. Vulpoiul e tăcut, dar asta nu-i deranjează pe ceilalți, pentru că cei mai buni prieteni se înțeleg dincolo de orice cuvinte și se acceptă unii pe alții cu bune și cu rele, așa cum sugerează și calul. Puternic, dar delicat, având și darul de a zbura, calul le transmite prietenilor săi lecția curajului, fie că acesta ia forma încrederii în sine, a acceptării propriilor slăbiciuni ca fiind firești sau a puterii de a te ridica după ce ai căzut. Mai mult decât niște simple personaje care conversează, se împrietenesc și descoperă unul în celălalt sentimentul de „acasă”, băiatul, cârtița, vulpoiul și calul sunt, spune autorul, parte din fiecare dintre noi. Încă un motiv pentru a citi această carte ca pe o poveste deopotrivă personală și universală, plină de sfaturi calde și înțelepte.
Avântă-te în lumea cărții cu imaginația înaripată și cu mintea curioasă, și creează-ți povestea cu blândețe și curaj! Proaspăt intrată în colecția Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, cartea își așteaptă cititorii de toate vârstele.
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.