Măsuri pentru reducerea dependenței de importurile de alimente
Românii aruncă anual peste 2,5 tone de mâncare, deși o treime din populație trăiește în sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Articol editat de Andreea Leonid, 16 octombrie 2022, 09:38
Românii aruncă anual peste 2,5 tone de mâncare, deși o treime din populație trăiește în sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Duminică este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Alimentației. Experții români în agricultură și alimentație spun că țara noastră este capabilă să-și asigure necesarul de alimente de bază din producția agricolă internă, dar cu un efort susținut. Ce măsuri trebuie puse în practică pentru reducerea dependenței de importurile de alimente, aflăm din materialul corespondentului RRA, Adrian Lungu.
Reducerea risipei alimentare prin măsuri concrete, reînființarea specializărilor agricole în școlile profesionale și licee, dar și adaptarea agriculturii locale la nevoile comunității reprezintă principalele măsuri care trebuie puse în practică pentru a reduce independența față de importurile masive de alimente, în special de produse agricole – sunt de părere producătorii agricoli din Sălaj. La rândul său, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, profesorul universitar și cercetător în bioenergie a sistemelor hortiviticole, Florin Stănică, a apreciat, cu ocazia vizitei în orașul sălăjean Șimleu Silvaniei, că România are un potențial agricol uriaș, care trebuie valorificat în cel mai scurt timp.