Cluj Innovation Days
Unele site-uri îl numesc „Silicon Valley de România”, dar cert e că, e imposibil să zici Cluj fără să te gândești la industria IT. Industria care, spune Recorder, a transformat un oraș. Și despre asta e vorba la Cluj Inovation Days.
Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2022, 14:33
Organizatorii și-au propus, pentru cele zece zile, nu doar să sărbătorească parcursul celor zece ani de existență ai Cluj IT Cluster, ci să evidențieze creșterea și provocările industriei IT românești, punând totodată bazele pentru viitorii zece ani de dezvoltare durabilă a celui mai dinamic domeniu economic românesc.
La ediția aniversară a Cluj Innovation Days, se vor alătura agendei invitaţi şi specialişti de renume din țară și din străinătate care au contribuit pe parcursul ultimilor 10 ani la susţinerea inovaţiei. Printre cei care vor avea momente know-how pe scenă se numără Daniela RUS, director of MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory; Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților; Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster; Anca Buzoianu, Rector UMF Cluj și mulți alții.
Mai multe ne spune Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster:
Ce înseamnă Cluj Innovation Days? Mai ales că anul acesta se află la a zecea ediție.
Cluj Innovation Days este o inițiativă a Cluj IT cluster. Este o structură catalizator care cuprinde 14 universități, peste 70 de companii de IT și care are ca și misiune să promoveze inovarea în spațiul național, dar sigur cu un accent pe inovația digitală. Cluj Innovation Days a fost evenimentul cel mai important de diseminare a inovării în rândul publicului larg și sigur, acum avem 10 ani de eveniment, avem 10 ani de Cluj IT, deci avem 10 zile de Cluj Innovation Days.
Ce tematici și eventual, problematici vor fi dezbătute?
În fiecare zi începând cu astăzi avem diverse evenimente care acoperă problematica inovației digitale pe mai multe paliere din zona de artă. Mă refer aici la artă digitală sub toate aspectele, film, pictură și așa mai departe. Orașe inteligente, comunități sustenabile, inteligență artificială privită din diverse perspective și nu doar tehnic, ci și din perspectivă socială. Avem diverse evenimente pe zona securității cibernetice. Vom lansa în 20 octombrie un produs de securitate cibernetică pentru firme foarte mici, lucru care n-a fost până acum luat în considerare. Avem pe urmă dezbateri în ce privește viitorul forței de muncă, în contextul transformărilor care se întâmplă.
Cum se vor desfășura activitățile?
Unele activități vor fi sub formă de webinarii, altele se vor derula la Centrul de Excelență în Industrii Creative. Unele vor fi online, altele vor fi hibrid, altele vor fi doar fizic La Grand Hotel Italia în 19, 20 și 27.
Care este publicul țintă?
Cred că în special se adresează acelui public care, încă mai speră că România poate să schimbe paradigma și care să-și dorească să contribuie. La fel, ne interesează componenta de tehnologie sustenabilă, green. În final, vrem să lansăm un white paper în atenția publicului larg vizavi de ce și cum va evolua inovația digitală și sectorul IT în România în următorii 10 ani.
Sebastiana Joicaliuc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.