S-a născut într-o familie de activişti comunişti, dar a ajuns să fie arestat de 3 ori ca opozant al regimului. În climatul politic actual este acum exact ca la începutul carierei, în opoziţie. Intelectualul polonez Adam Michnik împlineşte astăzi 76 de ani:
Articol editat de cristina.rusu,
17 octombrie 2022, 12:04
S-a născut într-o familie de activişti comunişti, dar a ajuns să fie arestat de 3 ori ca opozant al regimului. În climatul politic actual este acum exact ca la începutul carierei, în opoziţie. Intelectualul polonez Adam Michnik împlineşte astăzi 76 de ani:
La început a fost lupta împotriva sovietizării. Bolşevicii ne-au lăsat să vorbim în limba noastră, dar nu ce vrem. Totul s-a transformat. Astăzi auzi numai sloganul Polonia pentru polonezi. Am scăpat de bolşevici, dar a rămas acest dispreţ pentru celălalt. Acum vedem un anti bolşevism cu o faţă bolşevică, de aceea sunt eu trist… Ce mocneşte în Polonia este un fel de anti-umanism. Este o mare nebunie care se întâlneşte în toate ţările post-comuniste. Toţi credem că popoarele noastre sunt nobile, nevinovate, că nu au făcut niciodată niciun rău. În funcţie de asta, îi judecăm pe cei din jur. Dacă cineva spune că nu e chiar aşa, acela e privit ca un trădător de ţară, Adam Michnik.
S-a născut într-o familie puternic implicată politic: fratele său vitreg a fost judecător în anii ’50, fiind responsabil chiar şi de condamnări la moarte. A studiat istoria la Varşovia, dar după un an a fost suspendat pentru că disemina o scrisoare deschisă în care se cerea o reformă a sistemului politic polonez. În 1968 a acordat un interviu corespondentului Le Monde despre o piesă de teatru cu multe aluzii antiruseşti, întâmpinate cu aplauze entuziaste de audienţă. Interviul a fost preluat de radio Europa liberă; Michnik însă, laolaltă cu un alt coleg implicat, a fost exmatriculat. Protestele studenţeşti organizate pentru susţinerea lor au fost suprimate cu brutalitate de autorităţi, Michnik fiind condamnat la închisoare pentru huliganism.
Şi-a finalizat studiile de istorie în 1975, petrecând apoi 2 ani la Paris. După întoarcerea în Polonia a colaborat cu mai multe ziare publicate în samizdat şi a activat ca şi consilier independent în cadrul mişcării Solidaritatea. A fost arestat din nou în 1981 şi a rămas 3 ani după gratii în aşteptarea unui termen pentru a fi judecat. A fost eliberat fără proces în 1984 şi a participat imediat la organizarea unei greve la şantierul naval din Gdansk, drept pentru care s-a ales cu o a treia arestare.
În 1988 a devenit consilier în cadrul comitetului lui Lech Walesa. Acesta l-a însărcinat cu înfiinţarea unui ziar care să funcţioneze ca organ al comitetului, Michnik fiind redactorul şef al publicaţiei. Aşa a apărut Gazeta Wyborcza, care este la ora actuală cel mai mare cotidian din Polonia (deşi Michnik a ales în final să-l susţină în alegeri pe Tadeusz Mazowiecki, contracandidatul lui Walesa). Michnik s-a retras de la conducerea ziarului în 2004 din cauza unor probleme de sănătate.
De la ascensiunea la putere a conservatorilor din 2015, Michnik a fost un critic vocal al politicilor adoptate de guvernul polonez:
Ceea ce vedem astăzi e o descompunere graduală a democraţiei. Nu există democraţie dacă nu e liberală; orice altceva e o contradicţie de termeni, consideră Adam Michnik.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.