România salută noua rezoluție de aderare în spațiul Schengen
Toți eurodeputaţii români prezenţi la Strasbourg au votat în favoarea acestei rezoluţii nonlegislative.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 octombrie 2022, 10:49
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat că rezoluţia reconfirmă faptul că aşteptările României de a adera la spaţiul Schengen sunt justificate şi legitime.
Pe lângă rezoluţia adoptată la Strasbourg, în atenţia parlamentarilor europeni s-au aflat astăzi războiul din Ucraina şi consecinţele sale economice şi sociale.
Parlamentul European a adoptat, cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri o nouă rezoluție în care recomandă ca România și Bulgaria să fie primite în Spațiul Schengen. Chiar dacă nu are putere legislativă, rezoluția este foarte importantă pentru că reprezintă voința Parlamentului European, care consideră că România și Bulgaria îndeplinesc de mult timp criteriile necesare de aderare în Schengen, iar excluderea celor 2 state este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a Uniunii Europene.
Pentru aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen este nevoie de un vot în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene. Eurodeputații au mai discutat astăzi și despre impactul la nivel social și economic pe care îl are războiul din Ucraina. Ei au subliniat că agresiunea nejustificată a Rusiei este cauza principală a creșterii prețurilor la energie, ceea ce a produs un val de scumpiri.
Din partea Renew Europe Dragoș Pâslaru a subliniat că cetățenii vulnerabili și companiile trebuie să fie protejați de creșterile prețurilor.
Dragoș Pâslaru:
Renew Europe propune ceva ce deja puteți vedea în spațiul public, un scut, un scut care nu impune neapărat cetățenilor ce trebuie să facă, dar care îi protejează pentru că îi însoțește și le permite să facă investițiile de care au nevoie. Programul este exact instrumentul cu care lucrăm împreună în aceste zile Parlamentul, Consiliul și Comisia, iar acest program se poate aplica la nivelul de bază, ca microîntreprinderile și IMM-urile vulnerabile să poată să facă investiții.
De asemenea, eurodeputații susțin și supraimpozitarea profiturilor uriașe obținute de companiile din domeniile energiei și al carburanților și doresc chiar extinderea și la companiile farmaceutice, pentru că și ele au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei cu COVID-19.
Andrei Șerban, trimisul RRA la Strasbourg
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.