Traficul de persoane a scăzut dar a crescut numărul victimelor minore
Instituţia derulează, în această săptămână, o campanie de prevenire a fenomenului, pentru a marca Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 octombrie 2022, 11:03
Anul acesta au fost identificate 120 de victime ale traficului de persoane, față de peste 500 în 2021. Majoritatea sunt minori, racolați în special pentru exploatare sexuală, apoi pentru cerșetorie și exploatare prin muncă. Cele mai multe victime provin din județele Sibiu, Dolj, Galați, Bacău și Iași, în special din mediul rural.
Majoritatea sunt persoane vulnerabile, cărora le lipsesc afecțiunea și prietenii sau au părinții plecați în străinătate. Victimele sau cei care observă o astfel de faptă pot sesiza autoritățile explică purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Mihaela Drăguș:
Atunci când avem de-a face cu o situație de trafic sau în jurul nostru se întâmplă ceva care ne dă de bănuit, că ar duce către trafic de persoane, putem suna la un număr gratuit, este 0 800 800 678 în cazul în care situația este una de urgență și ne pune în pericol, putem apela 112. Îi invit pe tineri să ne scrie pe facebook Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, să ne trimită un mesaj pe instagram sau pe Tiktok, pentru că ne-am dezvoltat și aceste rețele de socializare tocmai pentru a găsi un răspuns adecvat nevoii de comunicare a tinerilor.
Săptămâna aceasta elevii din mai multe școli din țară pot afla mai multe informații despre cum să nu devină victime ale traficanților de persoane.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.