Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Mainbocher (I)
De altfel, ea era una dintre clientele sale fidele, funcționând cel mai adesea ca o reclamă vivantă pentru creatorul de origine americană, stabilit la Paris după Primul Război Mondial.
Articol editat de cristina.rusu, 20 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 20 octombrie 2022, 10:08
Main Rousseau Bocker s-a născut la Chicago în data de 24 octombrie 1891 și face obiectul interesului nostru în această lună, pentru că a reprezentat în istoria modei un moment important în care noțiunea de eleganță, în sensul său absolut a fost prioritară pentru creatorul său.
Creațiile sale sunt extrem de rafinate, impecabil executate, din materiale de-o calitate indiscutabilă și pun în valoare ideea frumuseții feminine în sensul clasic al noțiunii.
Fără doar și poate că un rol important l-au jucat anii petrecuți de Mainbocher ca editor de modă al revistei Vogue pariziene între anii 1923-1929, unde, inevitabil, și-a însușit direcția estetică potrivită pentru femeile mondene.
Referitor la numele său trebuie specificat faptul că Main era numele de fată al mamei sale, preluat de creator.
Inspirat de alți creatori care și-au modificat numele într-un sens în care să sune mai franțuzesc, de pildă Augustabernard, el și-a unificat toate numele într-unul singur care, alături de pronunție, rezona familiar clientelor sale pariziene.
Nevoit să renunțe destul de devreme, la cursurile complete de artă, datorită morții premature a tatălui său, Mainbocher a început să lucreze la departamentul de reclamații a magazinului Sears, lucru perfect explicabil pentru precizia și calitatea cu care și-a realizat ulterior produsele sale vestimentare.
La vârsta de 18 ani se mută la New York unde va continua cu studiile artistice și va lucra ca ilustrator.
După doi ani ajunge în Europa și își continuă studiile la Munchen. În timpul Primului Război Mondial se angajează ca voluntar pe ambulanță și deopotrivă servește ca agent al inteligenței militare americane.
Pasiunea sa pentru artă în orice formă- era un mare iubitor al operei, dorindu-și o carieră în acest sens, ca și pentru ilustrație sau pictură- i-a servit de minune după încetarea războiului.
Rămas la Paris, a lucrat mai întâi pentru Harper’ s Bazaar între anii 1917-1921, apoi la Vogue-ul parizian dar și ca membru corespondent pentru Vogue-ul american.
Celebra rochie neagră creată de Chanel, denumită Ford dress, datorită popularității sale, apărută în paginile revistei Vogue, ediția americană, își datorează ilustrația rămasă iconică, lui Mainbocher.
O istorioară despre Mainbocher relevă faptul că el și-a dorit inițial o carieră ca solist de operă dar destinul a făcut ca în ziua debutului pe scenă, în fatidicul an 1921, acesta să-și piardă brusc vocea, fapt ce a determinat cariera sa ulterioară.
În anul 1929 renunță la poziția sa de editor de modă pentru că realizează că dorește să creeze în numele unui brand personal, intuind perfect direcția în care dorea să pășească din punct de vedere creativ.
Casa de modă Mainbocher se deschide în anul 1930 la Paris, fiind mutată ulterior la New York, odată cu începrea celui de-al doilea Război Mondial.
Debutul lui Mainbocher la începutul perioadei de-a dreptul glorioase în istoria modei a anilor ‘30 a fost cum nu se poate mai binevenită. Aportul creațiilor sale luxuriante în peisajul modei din acei ani este indiscutabil la fel ca și numărul femeilor mondene ce-i purtau creațiile fine și neostentative.
“I am the Rolls- Royce of the fashion trade” spunea Mainbocher despre sine însuși, cu un sentiment perfect al conștiinței de sine și de valoarea sa reală.
Contribuția sa la istoria modei va fi analizată în rubrica viitoare.
Călina Langa, fashion designer
Pozele provin din: L”Histoire de la Mode au XXe siecle de Yvonne Deslandres și Florence Muller, Editions du Club France-Loisirs Paris 1986/ In Vogue Sixty Years of celebrities and fashion from British Vogue de Georgina Howell, Penguin Books. 1978 Fashion Designers A-Z, Editura Taschen 2018
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.