photo by Jon Chase/Harvard University News Office/wikipedia
Cam o duzină din cărţile lui au fost ecranizate; printre altele, e responsabil pentru ideea că din ADN-ul fosilizat în chihlimbar s-ar putea recrea dinozaurii. În 23 octombrie 1942 s-a născut John Michael Crichton:
Articol editat de cristina.rusu,
23 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 23 octombrie 2022, 13:13
Cam o duzină din cărţile lui au fost ecranizate; printre altele, e responsabil pentru ideea că din ADN-ul fosilizat în chihlimbar s-ar putea recrea dinozaurii. În 23 octombrie 1942 s-a născut John Michael Crichton:
A studiat literatura engleză la Harvard, timp în care a imaginat un mic experiment pentru a demasca un profesor care-i dădea constant note proaste: practic, a predat un eseu scris de George Orwell pe care l-a semnat cu propriul său nume. Rezultatul a fost cel la care s-a aşteptat: un B minus, echivalent cu nota 7 de la noi.
„Orwell e un mare scriitor. Dar dacă tot ce a reuşit a fost un B minus, nici eu nu-mi mai fac griji”, a comentat mai târziu întâmplarea. Experimentul l-a convins să renunţe la studiul literaturii şi să se îndrepte către antropologia biologică. În paralel s-a înscris la medicină, tot la Harvard; ceea ce a publicat în aceşti ani a văzut lumina tiparului sub pseudonim, pentru că nu-şi dorea ca viitorii săi pacienţi să-şi facă griji că-şi vor vedea condiţia medicală transformată în subiect de roman. Prima carte publicată sub propriul său nume a fost Germenul Andromeda, care a fost redescoperită de cititori în pandemie. Cărţile lui Michael Crichton reflectă neîncrederea acestuia în tehnologie, ori mai degrabă în abilitatea omului de a înţelege potenţialele pericole pe care le aduce.
Crichton a regizat, printre altele, Coma, o ecranizare după thrillerul medical omonim scris de Robin Cook. A regizat de asemenea ecranizarea propriei sale cărţi, The great train robbery, cu Sean Connery în rol principal. În 1989 a început o colaborare cu Steven Spielberg, care a rezultat în 3 filme şi o întreagă serie de parcuri tematice.
Ultima carte publicată în timpul vieţii sale a fost Next, care a văzut lumina tiparului în 2006. Romanul explorează o lume definită de lăcomie corporatistă şi intervenţii legale aprige, în care guvernele investesc miliarde de dolari în cercetările genetice. Michael Crichton a fost un negaţionist al schimbărilor climatice: din acest punct de vedere a fost adesea criticat în revista Nature, considerându-se că prin romanele sale induce în eroare publicul nefamiliarizat cu acest subiect. Scriitorul a încetat din viaţă în 2008.
Andrea Nagy
photo by Jon Chase/Harvard University News Office/wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.