Schimbările climatice forțează maimuțele și lemurii să coboare din copaci
Aceasta este concluzia studiului publicat pe 10 octombrie în PNAS, pentru care 118 oameni de știință din întreaga lume au examinat 150.000 de ore de date de observare a 15 specii de lemuri și 32 de specii de maimuțe răspândite pe 68 de situri de pe continentul american și din Madagascar.
Articol editat de cristina.rusu, 23 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 23 octombrie 2022, 9:46
Aceste rezultate arată cum schimbările climatice cauzate de activitățile umane forțează animalele să se adapteze și cum le perturbă ecosistemul, notează „Washington Post”.
Deși își petrec în continuare cea mai mare parte a timpului în copaci, primatele se trezesc forțate să coboare din ei pentru a scăpa de căldură – mai ales atunci când coronamentul nu mai este suficient de dens pentru a oferi umbră – și să caute hrană și apă.
O situație care, deşi demonstrează adaptabilitatea acestor animale, le expune mai ales la noi amenințări și noi prădători. În plus, studiul evidențiază faptul că populațiile de primate care trăiesc în apropierea infrastructurii umane au mai puține șanse decât altele să coboare la pământ.
Pentru Luca Santini, de la Universitatea La Sapienza din Roma, care a participat la lucrare, intervievat de site-ul Phys, acest lucru arată că: Este posibil ca prezența populațiilor umane – care reprezintă adesea o amenințare pentru primate – să interfereze cu capacitățile naturale de adaptare ale speciilor în fața schimbărilor climatice.
În plus, Timothy Eppley, primul autor și cercetător la San Diego Zoo Wildlife Alliance, un ONG din California, își exprimă îngrijorarea în „New Scientist” că primatele arboricole ar putea să nu se poată adapta suficient de repede pentru a ține pasul cu rata defrișărilor și schimbărilor climatice.
Pentru Helen Slater, cercetător la Universitatea Newcastle din Regatul Unit, această lucrare – la care nu a participat – sugerează „imensitatea sarcinii” de a prezice modul în care diferitele specii de primate reacționează la schimbările climatice pentru a descoperi cea mai bună cale de a le proteja, relatează „Washington Post”.
Sunt necesare, de asemenea, lucrări suplimentare pentru a înțelege exact ce are cea mai mare influență asupra schimbărilor în obiceiurile maimuțelor și lemurilor.
De exemplu, ar putea fi interesant să comparăm temperatura de pe sol cu cea de la nivelul copacilor pentru a clarifica rolul încălzirii, sugerează Helen Slater.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.