Incluziv: Platformă de joburi pentru nevăzători, prezentată la UBB [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 25 octombrie 2022, 12:30
Spre deosebire de alte platforme, nevăzătorii care-şi caută un loc de muncă prin Blind Hub se vor prezenta într-un CV sub forma unei înregistrări video. De ce a fost aleasă această metodă de prezentare, explică Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi:
CV-ul este o soluţie standardizată: ai nişte câmpuri, pe care trebuie să le completezi. Noi am vrut să le dăm celor care vin pe această platformă posibilitatea să-şi expună într-un Video CV abilităţile, ceea ce vor să facă, parcursul lor educaţional sau de muncă pe care l-au avut. Ai mai multe informaţii pe care să le extragi dintr-un mesaj video, poţi să-ţi exprimi mult mai bine abilităţile pe care le ai, Mihai Tomescu.
Aplicaţia a fost dezvoltată la Universitatea din Bucureşti şi este în momentul de faţă în stadiu de testare, fiind prezentată nevăzătorilor din diverse judeţe. Pe lângă CV-ul video, se intenţionează ca pe platformă să fie implementată şi posibilitatea de a desfăşura online interviul de angajare. Aplicaţia este disponibilă gratuit pe sistemele de operare Android şi IOS. Elementele de bază ale completării unui profil le-a explicat nevăzătorilor de la Cluj coordonatoarea proiectului, Carmen Rotaru; aceasta nu a avut o treabă uşoară, de vreme ce comunitatea persoanelor cu deficienţe de vedere din Cluj cuprinde mai mulţi IT-işti, unii cu experienţa lansării propriilor lor aplicaţii:
Trebuie să menţionaţi orice adaptare a locului de muncă de care veţi avea nevoie, cum ar fi: birou ajustabil, marcaje tactile, tastaturi, softuri asistive. Apoi puteţi selecta ce sectoare de activitate vă interesează, puteţi bifa unul sau mai multe de pe o listă; iar în final selectaţi oraşul în care lucraţi. Aşteptăm feedback-urile dumneavoastră în privinţa aplicaţiei: cel mai bun feedback este cel negativ dar constructiv, astfel încât să putem îndeplini obiectivele acestui proiect, Carmen Rotaru.
Conform datelor Euroblind, în Uniunea Europeană trăiesc peste 30 de milioane de persoane cu deficienţe de vedere şi 75% dintre ei nu au un loc de muncă.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.