Concertul de închidere a Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”
Despre lucrări:
Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2022, 10:19
Despre lucrări:
Povestea operei Coțofana hoață este preluată dintr-o melodramă franceză și are ca subiect o fetiță servitoare Ninetta, care este condamnată la moarte pentru furtul unei linguri de argint. Numai tatăl ei poate dovedi că este nevinovată, iar acesta nu este de găsit. Chiar în ultimul moment, animalul său de companie, o coțofană, este descoperită ca fiind responsabilă de dispariția prețioasei linguri.
Este destul de clar din această intrigă că lucrarea Coțofana hoață nu este o operă buffa în stilul, Bărbierului din Sevilla, al lui Rossini, care a fost compusă cu un an înainte, ci mai degrabă s-ar încadra în categoria operei semiseria. Cu toate acestea, în ceea ce privește uvertura, aceasta este pur și simplu un exemplu muzical perfect al operei comice și anunță o seară care va fi plină de amuzament.
Concertul nr. 1 pentru vioară de Paganini fixează o dată importantă nu numai în dezvoltarea tehnicii violonistice, ci și în istoria concertelor pentru vioară. Pentru prima dată apar în atât de variata și bogata literatură a viorii sunete armonice duble, care vor rămâne, timp de câteva decenii, o taină pentru violoniștii cei mai perfecționiști.
Estetica muzicală era în schimbare la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu toate acestea Martucci face resimțite ultimele expresii ale romantismului în cele 2 Nocturne op. 70, scrise în vara anului 1891 și aparținând perioadei de maturitate a compozitorului. Celebra primă Nocturnă, cunoscută în aranjamentul orchestral scris de însuși compozitor în 1900, are un caracter visător și crepuscular.
Respighi s-a stabilit la Roma în 1913, anul în care a fost numit profesor de compoziție la Academia Santa Cecilia. Acolo și-a întâlnit soția sa, iar viața vibrantă romană l-a inspirat pe Respighi să compună Feste Romane, o lucrare care aparține genului programatic. Alături de Fontane di Roma și Pini di Roma, acestea formează Tripticul roman al lui Respighi.
Lucrarea este compusă din patru părți în care fiecare ilustrează un moment festiv din Roma antică și contemporană: Circenses (Circus Maximus) în care sunt ilustrați gladiatorii care luptă până la moarte, Il Giubileo (Jubileul) care ilustrează jubileul creștin, L’Ottobrata (Sărbătoarea recoltei) un festival al recoltei și vânătorii, iar în La Befana (Epifania) Respighi înfățișează mulțimea de oameni înghesuită în Piazza Navona, una dintre piețele centrale ale Romei, în noaptea dinaintea Epifaniei.
Despre artiști:
Gilbert Varga
Gilbert Varga, fiul celebrului violonist maghiar Tibor Varga, este un dirijor cu o prezență și un fler aparte. Figură impunătoare și autoritară, atunci când se află pe scenă, Varga este aclamat pe plan mondial pentru tehnica sa elegantă și excepțional de clară și pentru texturile și culorile muzicale rafinate pe care reușește să le redea.
Varga a dirijat unele dintre cele mai importante orchestre din lume, printre care se numără Philadelphia Orchestra, DSO Berlin, Radio Symphony Berlin, Orchestre de Paris, Oslo Philharmonic, Sydney Symphony, Cincinnati Symphony, Royal Liverpool Philharmonic și Macao Orchestra. Varga a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Taipei din 2013 până la sfârșitul anului 2018, iar până în 2021 a fost dirijor principal al Filarmonicii Pannon, împărțind această poziție cu Tibor Bogányi.
Roman Kim
Roman Kim este recunoscut pe plan mondial ca fiind unul dintre cei mai inovatori violoniști ai timpului nostru. Atunci când, în 2010, a publicat un videoclip pe YouTube, interpretând un aranjament personal al Ariei din Suita orchestrală nr. 3 de Johann Sebastian Bach, tânărul de 19 ani a făcut senzație. Faptul că interpreta toate cele patru partide instrumentale la vioară solo i-a uimit atât pe experți cât și pe violoniștii celebri. De atunci, abordarea sa nonconformistă a muzicii clasice a fost apreciată de publicul din întreaga lume. După ce a câștigat Concursul internațional de vioară Valsesia Musica (2012), Kim a susținut concerte în Italia, Germania, Franța, Ungaria, Rusia, SUA, China, Coreea de Sud, România, Elveția și Taiwan.
Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile www.entertix.ro şi www.myticket.ro.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.