Leguma toamnei prin excelență, dovleacul poate fi transformat într-o mâncare delicioasă, un personaj de poveste sau chiar un obiect decorativ. Peste 70 de dovleci pictați de Angela Zacharis pot fi admirați în expoziția “Povești ilustrate pe dovleci” deschisă la Galeriile Radio Cluj, pe strada Donath nr 160.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
26 octombrie 2022, 16:12 / actualizat: 31 octombrie 2022, 13:34
Leguma toamnei prin excelență, dovleacul poate fi transformat într-o mâncare delicioasă, un personaj de poveste sau chiar un obiect decorativ. Peste 70 de dovleci pictați de Angela Zacharis pot fi admirați în expoziția “Povești ilustrate pe dovleci” deschisă la Galeriile Radio Cluj, pe strada Donath nr 160.
Absolventă a Liceului de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, Angela Zacharis, prin lucrările prezentate în cadrul expoziției „Povești ilustrate pe dovleci”, ne propune propria viziune asupra întâlnirii dintre gând și culoare.
Inspirată de tradițiile populare ale celor două țări în care locuiește: România și Grecia, artista așează pe dovleci modele din porturile populare, dar și imagini care te duc cu gândul la lumea fascinată a poveștilor.
Decorurile mele sunt influențate din două țări: România și Grecia. Am folosit motive tradiționale românești din portul popular. Mai demult, oamenii de la țară, după ce uscau dovlecii, îi tăiau, apoi aceștia deveneau un mare linguroi cu care își luau cerealele pentru a hrăni găinile, sau îl foloseau la pregătirea hranei altor animale. Oamenii de la sate foloseau decorurile populare pe toate obiectele cu care munceau,… le înfrumusețau. Pe dovlecii expuși am folosit și eu o serie de motive tradiționale românești, dar și multe forme geometrice care pot fi găsite pe decorurile antice din Grecia.
Angela Zacharis spune că și formele dovlecilor pot fi sursă de inspirație, dar există și mici secrete de care trebuie să ții cont în momentul în care dorești să transformi un dovleac într-un obiect de artă.
Dovlecii devin un suport pentru pictură în momentul în care sunt bine uscați. Fiecare formă a unui dovleac mă inspiră, pur și simplu îmi sugerează o imagine pe care apoi încerc să o transform și să o transpun în pictură. Eu folosesc acuarelele, apoi după ce se usucă vopseaua, îi lăcuiesc cu lac transparent.
Culorile vii pe care Angela Zacharis le folosește în realizarea lucrărilor transmit privitorului o stare de bucurie și admirație.
În decorarea unui dovleac, artistul poate folosi o serie de tehnici. Una dintre cele mai cunoscute este decupajul dar există și alte tehnici cu ajutorul cărora dovlecii pot căpăta utilități în diverse ocazii.
Se poate folosi și colajul: lipești pe dovleci flori uscate sau paiete. Dovlecii pot fi folosiți și de Crăciun, dacă sunt pictați cu vopsele sidef sau în culori argintii sau aurii, pe post de globuri, fiind uscați sunt foarte ușori. Prin urmare, pot avea diverse utilități de la linguroi până la obiecte decorative de sărbători.
Această prezentare necesită JavaScript.
Expoziția Povești ilustrate pe dovleci deschisă la Galeriile Radio Cluj, poate fi vizitată până în data de 7 noiembrie.
Text/foto: Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.