Sesam deschide cartea: Cine fură frunzele și cum scăpăm de plastic?
Prima carte se numește ”Cine mi-a furat frunzele”, este scrisă de Alice Hemming, ilustrată de Nicola Slater și a fost tradusă în limba română de Mihaela Pogonici.
Protagonista poveștii noastre este o veveriță care stă liniștită în scorbura ei din copac și se bucură de toamnă. Ah, toamna! Ce de culori, ce de alune și nuci, să tot stai, să ronțăi și să te însorești în lumina soarelui blând și auriu.
Dar cum stă într-o zi veverița noastră și se bucură de natură, observă că frunzele colorate din jurul ei sunt tot mai puține. De ce oare? Cine vine pe furiș și fură frunzele copacilor?
Veverița noastră se transformă într-un adevărar detectiv hotărât să dezlege misterul. Dacă vrei să-l dezlegi și tu, citește cartea mai departe. O să descoperi cine fură frunzele, dar și o mulțime de informații interesante despre toamna care zilele acestea este foarte frumoasă și la Cluj.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 28 octombrie 2022, 8:27
A doua poveste de astăzi se numește Casa lui nu e oceanul, a fost scrisă de Naomi și James Jones, cu o traducere în limba română semnată de Anda-Diana Marin.
Este o carte despre plasticul din ocean și despre felul în care noi oamenii aruncăm la nimereală sticle și ambalaje, fără să ne gândim că ele fac rău acolo unde ajung. La pești, la caracatițe sau la broaște țestoase.
Știați că, de exemplu, în fiecare minut, echivalentul unui camion mare și plin cu plastic este aruncat în ocean?
Cartea asta ne învață și ne îndeamnă să fim mai grijulii cu mediul în care trăim, să adunăm deșeuri de plastic atunci când le întâlnim și, poate, să le spunem și altora cât de rău face plasticul aruncat la întâmplare.
Citește și tu această poveste emoționantă de la Editura Paralela 45.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.