Trăiește clipa și vino la concertul Al Bano și Romina Power la Cluj! [VIDEO]
Duo-ul italian Al Bano și Romina Power s-a lansat în 1975, cu albumul „Dialogo”. 47 de ani mai târziu, au un palmares discografic cu care puțin artiști se pot mândri: peste 20 de albume lansate și 150 de milioane de copii vândute în întreaga lume.
În 1994, după dispariția fără urmă a fiicei lor cea mare, Ylenia Carrisi, cei doi artiști s-au despărțit pe toate planurile. Cuplul s-a refăcut, însă, pe plan personal în 2018, dar și mai repede pe plan artistic: în 2013, Al Bano și Romina s-au reunit cu ocazia concertelor susținute la Moscova pentru a celebra cea de-a 70-a aniversare a artistului.
În anul următor, artiștii au susținut un spectacol la București, iar Al Bano a mai revenit de alte două ori în țara noastră, la Târgu Mureș, în 2016, și la Alba Iulia, în 2018.
Al Bano a acordat un interviu pe Zoom postului nostru de radio, în care a vorbit despre pasiunile sale, despre muzică și despre felul în care s-a adaptat la restricțiile din perioada pandemiei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 30 octombrie 2022, 12:28
DB: E o mare plăcere și bucurie să vă avem aici cu noi, în timp ce pregătiți acest concert care va avea loc la Cluj în 13 noiembrie. Împreună cu Romina Power veniți la Cluj cu un nou album care se numește ”Accogli l’attimo” (trăiește clipa) și doresc să vă întreb dacă noi oamenii am învățat să trăim clipa, având în verede că traversăm vremuri atât de dificile.
Al Bano: Latinii spuneau CARPE DIEM în latinește, care exact asta înseamnă: trăiește clipa. Și e foarte important pentru noi toți să ne dăm seama de importanța clipei și să știm cum să o trăim, să o prețuim. Nu trebuie să facem nu știu ce efort. E nevoie de un pic de gimnastică mentală și să acționăm, ca să ne dăm seama că așa viața devine mai interesantă.
DB: Dumneavoastră cum faceți să trăiți clipa?
Al Bano: Eu îmbrățișez această clipă. Depinde și de clipă. Dacă petrec timp cu fiii mei, cu doamna mea, dacă sunt în campania prietenilor, dacă ascult muzică, sau dacă ofer un interviu ca acesta, asta fac: trăiesc clipa.
DB: Să vorbim și despre acest nou album. Ce tip de muzică conține?
Al Bano: Am construit albumul tocmai în jurul acestei idei: trăiește clipa. Vorbesc despre lucruri pe care le-am trăit, pentru că în fiecare album reunim experiențele mele și ale Rominei și cântăm împreună despre ele. Deci, se poate spune, că povestim despre noi prin cântec.
DB: Vă aflați împreună într-un turneu european de promovare, ați fost la Viena, ați cântat la Zurich, iar acum veniți la Cluj.
Al Bano: Înainte să ajungem la Cluj mergem în Bulgaria, iar după România urmează Polonia, iar personal îmi doresc să ajungem și în Spania. Și uite așa viața merge înainte iar noi trăim clipa.
DB: Și cum e contactul cu publicul după acești ani de pauză, cu pandemia și cu criza economică. Cum percepeți oamenii la spectacole?
Al Bano: Eu văd că peste tot în lume oamenii vor să-și ia revanșa față de ceea ce eu numesc al treilea război mondial, și mă refer la pandemie. Oamenii vin cu mult entuziasm și cu multă hotărâre ca să aibă din nou momente de liniște și distracție. De parcă ar da o lovitură de picior la acest trecut care a fost așa de dificil pentru toți. Pentru că ne-am luptat cu un dușman invizibil care ne-a pus pe toți în genunchi.
DB: După părerea dvs ce rol are muzica în aceste vremuri complicate? Ce poate ea să facă?
Al Bano: Împrumut aici un citat al marelui Proust, care zicea că viața fără muzică ar fi o greșeală foarte gravă. Muzica ne ține companie, muzica este un medicament, este un mod de a pune în valoare momentele pe care le trăiești. Este o zână vrăjită care îți ajunge la urechi, iar apoi îți cuprinde tot sufletul. Dacă muzica e bună, firește.
DB: La Cluj veniți și cu Romina Power?
Al Bano: Da, la Cluj și la București venim împreună. Noi la București am mai cântat de multe ori. Cariera mea se întinde pe 60 de ani, iar la București am fost de foarte multe ori. Și știu precis, pentru că-mi povesteau jurnaliștii la acea vreme, că atunci când se prăbușea regimul lui Ceaușescu coloana sonoră a acelei perioade era cântecul nostru Liberta’.
DB: Da, e adevărat. Mi-amintesc asta. Așa cum îmi amintesc toate acele cântece frumoase pe care le cântați, despre libertate, despre fericire, despre dragoste. Ce definiție avea fericirea în acele cântece? Un pahar de vin și o sendvici, nu-i așa?
Al Bano: Da, sunt expresii frumoase care au rămas. Până la urmă, fericirea se compune din clipe. Vezi, ne întoarcem la ce vorbeam mai devreme: să știi să trăiești clipa.
DB: Pe lângă albumul nou, veți cânta la Cluj și aceste cântece pe care toți le cunoaștem?
Al Bano: Eu cunosc foarte bine gustul publicului și credința mea este că trebuie să mulțumești oamenii care te ascultă. De multe ori artiștii lansează un album nou și îl cântă doar pe acela. Însă publicul vrea să descopere cine ești și cine ai fost. Și este frumos să oferi această părticică de istorie persoanală pe care cel care cântă o împărtășește cu cine îl ascultă.
DB: Există mereu un dialog cu publicul, nu-i așa?
Al Bano: Da, este un fir telefonic ce devine tot mai solid în timp ce tu stai în fața publicului, cânți pentru el, dar cânți și pentru tine, și tocmai această comunicare este o bucurie incredibilă, este un dar pe care ți-l faci și ție. Sunt energii care se dezlănțuie atât din parte publicului, cât și din partea artistului.
DB: Cum ați putut trăi fără această energie, fără această legătură în timpul pandemiei?
Al Bano: În studio totuși am lucrat. Și pentru că era o situație rea care-i afecta pe toți, am trăit și eu ca toți ceilalți. Din fericire, locuiesc într-o zonă în care vecini îmi sunt copacii. Intram în pădure, în acest ”batalion” de copaci, în compania lor unde mă simțeam foarte bine. A fost pentru prima dată în viața mea când am fost nevoit să stau pe loc, dar m-am oprit fizic, însă mintea nu mi-a stat pe loc, ea a călătorit cu viteze supersonice, pregătind viitorul. Așa că mintea mi-a rămas activă în ciuda pandemiei.
DB: Și ce idei ați avut în acea perioadă?
Al Bano: Eu spun despre mine că sunt un om al Renașterii. Adică o persoană care nu face doar un lucru. În muzică fac ce simt și ce-mi vine, pentru că muzica este o clipă care te acaparează. Eu însă aș fi putut fi și arhitect. Pe lângă asta, produc și vin, doresc să construiesc un nou centru viticol unde vreau să ajung să produc 5 milioane de sticle de vin pe an. Și am început să construiesc un centru pe care l-am numit Colosseum, o sală de conferințe unde să pot găzdui concerte, evenimente, căsătorii, conferințe. Pe scurt, îmi propun să înfrumusețez zona în care trăiesc, să construiesc o mică lume liniștită în care să mă simt departe de haos, de sunetele sirenelor de ambulanță, pompieri, de zgomot în general. Vreu să trăiesc în muzica vântului, în muzica soarelui, în muzica greierilor, în muzica pe care natura ți-o oferă și pentru care nu trebuie să plătești.
DB: Natura a fost sursă de inspirație pentru piesele pe care le-ați compus?
Al Bano: Întotdeauna! Eu zic mereu așa: toți știm cine e mama care ne-a adus pe lume, însă foarte des uităm de mama care ne ocrotește din generație în generație și care este mama Terra. Pe Terra natura își vede de drum nederanjată. Numai că natura trebui să fie foarte atentă la acest biped numit OM și care de multe ori o violentează. Eu sunt foarte revoltat de asemenea comportamente împotriva naturii. Pentru că relația dintre noi și natură este cea mai importantă și ar trebui să fie sursă de inspirație. Noi ar trebui să-i mulțumim, pentru că natura ne oferă totul și nu ne cere nimic. Iar dacă nu o respectăm, se răzbună. Eu nu cred că acel virus blestemat a apărut din senin. Sau seceta, ploile torențiale care vin peste noi. Eu văd toate aceste fenomene ca o răzbunare a mamei natură împotriva celor care n-au respectat-o. Și bine face că ne pedepsește. Iar noi trebuie să facem ceva ca să o protejăm. Și să nu uităm că nu există două mame ca ea. Mama Natură ne dăruiește tot: vara, iarna, primăvara, râurile, munții, ghețarii care acum se topesc, marea. Mama Natură a pus la dispoziția omului totul, acum depinde ce face omul cu toate cele primite în dar.
DB: Și tot natura ne învață să trăim clipa.
Al Bano: Întocmai! Te învață, dar trebuie să o asculți cum se cuvine.
DB: Pentru finalul discuției noaste, un salut către publicul care va veni să vă asculte în 13 noiembrie la Cluj.
Al Bano: Publicului din Cluj o îmbrățișare mare și aștept cu nerăbdare se ne întâlnim, pentru că muzica e ca soarele care topește zăpada. Iar acest soare va răsări între noi, deși eu voi cânta seara.
DB: Mulțumesc, ne vedem la Cluj.
Al Bano: Sărutări, ciao!
***
Biletele achiziționate pentru concertul din 2021, amânat din cauza restricțiilor sanitare aflate în vigoare la acea dată, rămân valabile pentru cel din 13 noiembrie 2022, de la Cluj-Napoca.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.