Lucrările la Turnul Pompierilor se apropie de finalizare
Foto: facebook Emil Boc
Lucrările de restaurare și extindere care se execută la Turnul Pompierilor din zona Pieței Mihai Viteazul vor fi gata până la sfârșitul acestui an. Investiția derulată din fonduri europene a fost întârziată de un constructor care nu s-a putut încadra nici în termenele stabilite și nici în sumele licitate.
Articol editat de cristina.rusu,
31 octombrie 2022, 12:20
Lucrările de restaurare și extindere care se execută la Turnul Pompierilor din zona Pieței Mihai Viteazul vor fi gata până la sfârșitul acestui an. Investiția derulată din fonduri europene a fost întârziată de un constructor care nu s-a putut încadra nici în termenele stabilite și nici în sumele licitate.
Abia după ce Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul și a găsit un alt executant, lucrările au fost accelerate și acum se apropie de finalizare.
La Turnul Pompierilor avem câteva lucrări de reabilitare a acestui obiectiv turistic important pentru întreagă noastră comunitate. În acest moment, lucrările sunt realizate într-un procent de aproximativ 85 la sută. Este un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 12,5 milioane de lei și este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale orașului nostru, care, practic, se află în ultima etapă a procesului de revitalizare. (Dan Tarcea)
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, arată că, după finalizarea lucrărilor, la Turnul Pompierilor vor putea fi organizate evenimente culturale de medie și mică anvergură. Rolul principal al turnului va rămâne însă unul turistic, în partea superioară a construcției, spune Dan Tarcea, fiind amenajată și o terasă, de unde poate fi admirat orașul:
Urmărim prin acest proiect revitalizarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic atât din punct de vedere arhitectural cât și turistic. La nivelul superior amenajăm un punct de belvedere, de unde se va vedea foarte frumos orașul. Am dotat turnul și cu un lift, se va putea ajunge la punctul de belvedere atât pe scări cât și cu acest lift. Va fi o vedere de 360 de grade asupra orașului și se văd de acolo majoritatea obiectivelor din Cluj-Napoca. (Dan Tarcea)
Turnul Pompierilor are în partea sa inferioară o zonă din piatră care datează din perioada medievală și care avea rol de apărare a cetății Clujului. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, construcția a fost înălțată și transformată într-un turn de unde să se poată observă incendiile care izbucneau în oraș.
Viceprimarul Dan Tarcea arată că, odată cu această restaurare, turnul a fost suplimentat cu încă două etaje, având acum o a treia parte, specifică arhitecturii contemporane:
Proiectul câștigător s-a numit Turnul celor trei vârste și a prevăzut lucrări la consolidarea structurii de rezistență a întregii construcții, extinderea pe verticală cu încă două nivele pe o structura metalică în cadre, restaurarea elementelor originale a turnului medieval. De asemenea s-au montat tâmplării, s-au făcut finisaje exterioare, instalații de iluminat arhitectural și, de asemenea, a fost branșat la utilități. (Dan Tarcea)
Proiectul de restaurare a Turnului Pompierilor are și o componentă digitală. Întreaga construcție urmează să fie scanată pentru a putea fi prezentată și virtual, în formă 3D.
Viceprimarul Dan Tarcea precizează că această ultimă parte a proiectului va fi gata abia în primăvară anului viitor și nu va întârzia includerea în circuitul turistic a obiectivului, programată în decembrie acest an.
După ce vor fi terminate lucrările, în luna decembrie 2022, acest obiectiv va merge și mai departe, în vederea digitalizării lui. Acolo vom utiliza câteva scannere laser 3D, va fi o accesibilizare on-line și o conservare digitală, acestea fiind făcute și la recomandările Comisiei europene. (Dan Tarcea)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.