Provine dintr-o veche familie de boieri munteni exilaţi în Moldova. S-a implicat de tânăr în politică, deşi iniţial cu rezultate nefericite. La 1 noiembrie 1823 s-a născut Lascăr Catargiu:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
1 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 1 noiembrie 2022, 9:50
Provine dintr-o veche familie de boieri munteni exilaţi în Moldova. S-a implicat de tânăr în politică, deşi iniţial cu rezultate nefericite. La 1 noiembrie 1823 s-a născut Lascăr Catargiu:
A fost surghiunit la moşia sa de la ţară după ce, în 1848, a fost printre semnatarii petiţiei-proclamaţie adresată domnitorului Sturdza. Un an mai târziu ocupa însă funcţia de agă în Iaşi, ceea ce astăzi ar echivala cu a fi prefect al poliţiei. Opiniile sale politice, în special în legătură cu problemele privind ţărănimea, erau conservatoare, ceea ce l-a făcut un candidat potrivit pentru tronul Moldovei. A refuzat însă funcţia, preferând să voteze pentru unirea Moldovei cu Ţara Românească, chiar dacă în final conducătorul ales, Alexandru Ioan Cuza, nu i-a fost pe plac.
După abdicarea lui Cuza, a fost ales în Locotenenţa Domnească, organism care a condus ţara până la urcarea pe tron a lui Carol I. Abdicarea lui Cuza a fost precedată de activităţile aşa-numitei „monstruoase coaliţii”, o alianţă surprinzătoare între liberali şi conservatori. Alianţa nu a putut persista însă după înscăunarea regelui Carol: Lascăr Catargiu a ocupat pentru o vreme funcţia de prim ministru, dar a renunţat la poziţie, deoarece nu se putea înţelege cu miniştrii liberali. În următorii ani a ocupat 8 funcţii ministeriale şi a format, pentru prima oară în istoria ţării, un guvern conservator în 1871, care a rămas la putere timp de 5 ani.
A încercat să încheie alianţe cu partide de peste hotare şi cu guvernele occidentale care să favorizeze independenţa României. Era pregătit să colaboreze în plan militar împotriva Turciei doar dacă integritatea teritorială a României ar fi fost garantată, dar guvernele contactate nu s-au arătat interesate de iniţiativa lui Catargiu. A fost responsabil de mai multe reforme comerciale. A murit la Bucureşti, în 1899.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.