Prima pagină » Știri » Educaţie » Interpelare adresată ministrului Educației de a se elimina discriminările în rândul elevilor
Interpelare adresată ministrului Educației de a se elimina discriminările în rândul elevilor
Foto: likonkom/Pixabay
UPDATE, miercuri 3 noiembrie, ora 10:30
Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța avertizează că astăzi vor deschide o acțiune în instanță dacă Ministerul Educației nu revocă ordinul care îi lasă pe elevii din mediul rural fără bursa de ajutor social.
Articol editat de cristina.rusu,
2 noiembrie 2022, 17:20 / actualizat: 3 noiembrie 2022, 10:31
UPDATE, miercuri 3 noiembrie, ora 10:30
Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța avertizează că astăzi vor deschide o acțiune în instanță dacă Ministerul Educației nu revocă ordinul care îi lasă pe elevii din mediul rural fără bursa de ajutor social.
Ei mai spun că săptămâna trecută au depus și o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în legătură cu acest ordin, dar reprezentanții Ministerului nu s-au prezentat la audieri.
Cei de la Asociația Elevilor mai atrag atenția asupra faptului că, de 3 săptămâni, au solicitat Ministerului să revoce ordinul, însă au fost ignorați.
Senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos a făcut o nouă interpelare adresată ministrului Educației, Ligia Deca, să includă pe lista competițiilor sportive recunoscute și premiate și campionatele naționale și internaționale de calibru.
Acțiunea orădeanului este menită să îmbunătățească politicile de susținere a elevilor cu performanțe deosebite. Aceasta deoarece, în prezent, doar elevii care câștigă concursuri sau olimpiade sportive școlare primesc burse de performanță, în vreme ce cei care au rezultate la campionate naționale și internaționale nu se bucură de aceaste forme de recompensare și de stimulare.
În acest sens, el cere ministrului Educației să întreprindă acțiuni concrete pentru a corecta criteriile de acordare a acestor burse de performanță pentru elevii sportivi cu rezultate deosebite.
La ora actuală, lista competițiilor sportive școlare recunoscute de către Minister este una restrânsă, nefiind incluse campionatele naționale și internaționale de calibru, iar categoriile de vârstă nu sunt respectate în acord cu exigențele stabilite de federațiile sportive de resort, a spus Adrian Hatos.
Anomalii
Adrian Hatos a semnalat și o situație care îi discrimnează pe elevi. O astfel de anomalie este că la concursurile sportive școlare nu se respectă categoriile de vârstă în acord cu exigențele stabilite de federațiile sportive de resort:
În anul 2022, la campionatele școlare de judo, lupte greco-romane sau libere au putut participa doar elevii născuți în anii 2005, 2006, 2007, adică cei care au împlinit 17, 16 și 15 ani. Această restricție intră în contradicție cu practica de la campionatele naționale sportive organizate de federațiile sportive. Federația Română de Lupte, de exemplu, respectă criteriul vârstei, astfel elevii pot participa la Campionatul național U11 (under 11 ani), U13 (under 13 ani), U15 (under 15 ani), U17 (under 17 ani), U23. Criteriul vârstă este respectat de către toate competițiile sportive naționale, indiferent de sport.
Membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României, senatorul spune că va urmări îndeaproape, prin instrumentele de control parlamentar, modul în care Ministerul Educației va soluționa această solicitare.
Până în prezent, parlamentarul a avut 43 de iniţiative legislative, din care 14 au fost promulgate legi.
În urmă cu o lună, într-o altă interpelare, acesta a cerut ministrului Educației ca și elevii câștigători ai unor competiții private, respectiv cei calificați în loturile naționale să primească lunar burse de performanță – în valoare de 500 de lei. Așa ar fi „fairplay”, este de părere el.