Şeful statului a afirmat că cei responsabili, în parteneriat cu mediul academic şi cu cel privat, au obligaţia de a identifica soluţiile pentru a permite accesul larg al populaţiei la opţiuni terapeutice adecvate:
Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. Vă asigur că mă voi implica ori de câte ori voi considera că este nevoie în corectarea unor situații incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației.
În România, pacientele cu cancer de sân pierd, în medie, 276 de zile de la identificarea primelor semne ale bolii până la începerea tratamentului.
Planul Naţional de Combatere a Cancerului propune scurtarea termenului la 60 de zile.
Coordonatorul ştiinţific al acestuia, profesorul doctor Patriciu Achimaş Cadariu, a vorbit despre aspectele care trebuie avute în vedere în tratarea pacienţilor oncologici:
Nu cred că-i de ajuns să faci screening și să depistezi multe, multe leziuni cu care să nu știi ce să faci. Contează, sigur, să avem un diagnostic anatomo-patologic foarte corect, deci contează foarte mult calitatea, nu numai timpul. Contează să avem o comisie multidisciplinară în care să fie și un genetician medical și să fie și un psiholog clinician specializat pe oncologie. Și mai departe, sigur, contează și chirurgia, contează și tratamentul sistemic, și accesul la radioterapie și contează și timpul până când avem acces la paleație.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a precizat că, tot cu ajutorul acestui Plan Naţional, se doreşte reducerea mortalităţii prin cancer cu 15 procente, introducerea de programe de diagnosticare precoce la nivel naţional, decontarea testărilor genetice şi dotarea a 20 de centre pentru tratarea integrată a cancerului de sân.
Foto: presidency.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.