Prima pagină » Știri » Economic » Consiliul Concurenței a încheiat investigațiile la sediile principalelor bănci din țară
Consiliul Concurenței a încheiat investigațiile la sediile principalelor bănci din țară
Foto: AGERPRES
Consiliul Concurenţei anunţă că a încheiat investigaţiile pe teren la principalele bănci din ţară, în cadrul unei anchete privind o posibilă tentativă de creştere artificială a dobânzilor.
Articol editat de Camelia Velțan,
3 noiembrie 2022, 13:38
Consiliul Concurenţei anunţă că a încheiat investigaţiile pe teren la principalele bănci din ţară, în cadrul unei anchete privind o posibilă tentativă de creştere artificială a dobânzilor.
Inspectorii au ridicat documente de la sediile instituţiilor financiare şi urmează să stabilească dacă au existat practici anticoncurenţiale care ar fi dus la majorarea ratelor atât la creditele persoanelor fizice cât şi la cele ale companiilor.
Sunt vizate în această anchetă 10 dintre cele mai importante bănci, cele care participă la stabilirea indicilor de referință ROBID și ROBOR, precizează Consiliul Concurenței.
Investigația a început cu doar 2 zile în urmă, la 1 noiembrie, când inspectorii consiliului au venit neanunțați la sediile băncilor. Au ridicat documente care urmează să fie analizate în perioada următoare, în cadrul anchetei privind posibile înțelegeri între cele 10 instituții financiare pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat.
Investigația a fost autorizată de Curtea de Apel București, în condițiile în care o potențială practică anticoncurențială afectează întreg teritoriul României, foarte multe persoane fizice și companii. Aceasta pentru că indicele ROBOR este o componentă atât a ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate persoanelor fizice înainte de mai 2019, cât și a creditelor cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice, mai transmite Consiliul Concurenței.
În vară- și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, referindu-se la creșterea accelerată la ROBOR, că băncile ”au sărit calul”. Dacă instituțiile bancare vor fi găsite vinovate, riscă o amendă uriașă, chiar și de 10 % din cifra de afaceri. De la începutul anului, indicele ROBOR a urcat aproape continuu, pe fondul inflației ridicate. Acum a ajuns la 8,19 – valoarea pentru 3 luni.
Foto: AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.