Cursuri de conducere defensivă în școlile de șoferi
Pentru aceste cursuri sunt obligatorii poligonul auto și simulatoarele de impact și răstunare, pe care puține centre de pregătire le dețin. Cu detalii redactorul Radio România, Alex Lancuzov.
Articol editat de Camelia Velțan, 3 noiembrie 2022, 12:40
Legea pentru introducerea cursurilor de conducere defensivă a fost publicată în monitorul oficial în ianuarie 2022 iar Ministerul Transporturilor a prezentat ordinul de ministru pentru autorizarea școlilor de șoferi care vor să susțină acest program opțional. Constantin Aur, pilot de raliu și specialist în conducere defensivă:
Și legea, dar și ordinul de ministru nu fac altceva decât să permită decontarea cursurilor de conducere defensivă pentru cei care vor să facă și va permite pentru școlile de șoferi să se organizeze și să se autorizeze și ca infrastructură, cu poligonul, cu simulatoarele de tamponare de răsturnare. (Constantin Aur, pilot de raliu)
Poliția Rutieră sprijină proiectul care va crește siguranța pe șosele și spune că aceste cursuri vin ca o pregătire suplimentară față de ce se învață în școlile de șoferi. Subcomisarul Robert Bistriceanu de la Direcția Rutieră:
Cu siguranță, absolvirea unui curs de conducere defensivă ne actualizează atât cunoștințele teoretice pe care le-am asimilat o dată la obținerea permisului de conducere, cât ne și ajută să ne dezvoltăm capacitățile practice, abilitățile în conducere. (Robert Bistriceanu de la Direcția Rutieră)
Pe de altă parte, unii dintre proprietarii școlilor de șoferi nu susțin decontarea de la buget pentru aceste cursuri de conducere defensivă și atrag atenția că normele de autorizare sunt restrictive, foarte puține unități având poligon și simulatoare.
Transcriere audio prin Vatis Tech
Alex Lancuzov
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.