STOP Junglei Trotinetelor din Cluj-Napoca!
Inițiatorii petiției vin cu mai multe propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.
Articol editat de Andreea Leonid, 3 noiembrie 2022, 11:13 / actualizat: 6 noiembrie 2022, 9:07
Invitat în Matinalul de la Radio Cluj, vicepreședintele Asociației Metro Urban, Horea Nasra, spune că trotinetele nu sunt utilizate corect:
Nu este nimeni neapărat împotrivă, nu este nimeni radical, nu dorim neapărat interzicerea în totalitatea lor, ci reglementarea în așa fel încât ele să fie folosite corespunzător. Avem multe situații nefericite. Putem observa cu toții câte 2 tineri și chiar 3, erau toți, efectiv la propriu, stivuiți pe acea trotinetă, fără cască de protecție, fără niciun alt fel de mijloc de protecție. Ei reprezentau un risc atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Îi observăm de multe ori circulând pe trotuare, circulând cu viteză mult prea mare. Fără echivoc, ar trebui legiferat să fie obligatoriu un curs de legislație minim pentru a putea merge în trafic cu un astfel de mijloc de transport. (Horea Nasra)
Ce propuneri face Asociația Metro Urban, ne spune președintele Mihai Curteanu, invitat în Matinalul de astăzi, la Radio Cluj:
Noi considerăm că poliția ar trebui mai sârguincios să aplice deja legislația în vigoare, pentru că este specificat clar că nu au voie 2 persoane pe un astfel de vehicul. Este foarte important ca accesul și circulația cu trotinetele să nu se facă în zonele unde sunt copii mici, grădinițe, școli – nu au ce căuta acolo și în zonele unde sunt unități medicale. De asemenea, nici în zonele universitare, unde sunt foarte aglomerate. Sunt câteva detalii care le putem adăuga în acest regulament. Doi la mână: sunt foarte mulți care circulă cu căști, căști în urechi, asta pentru a asculta muzică. E foarte important! Noi am tras un semnal de alarmă și către poliție că ar trebui să fie mai vigilentă. În chestiunea parcărilor, unde lipsește în acest regulament municipal, sunt zonele legate de vecinătatea râurilor, în speță Someș, pe anumite canale. Sigur, există o regulamente, dar nu este respectat nici de participanți la trafic de pe aceste trotinete electrice, dar din păcate nici poliția cumva n-a prioritizat această problemă. (Mihai Curteanu)
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național.
Transcriere audio prin Vatis Tech
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.