Criză de medicamente în farmaciile din Bihor
Cei din urmă încearcă să-i liniștească pe pacienți, spunând că există variante alternative.
Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 4 noiembrie 2022, 8:56
Copilul meu s-a întors în colectivitate și are o infecție respiratorie. Medicul de familie ne-a recomandat Augmentin și Flixotide, respecțiv Nurofen. Le-am căutat în mai multe farmacii din Oradea, dar nu le-am găsit. Nu am cu ce să tratez copilul, care are nevoie de antibiotic, s-a plâns Monica, o mămică a unui copil de grădiniță.
Unii copii se recuperează foarte greu ori necesită spitalizare, deoarece anumite antibiotice nu se mai găsesc în farmacii. De asemenea, din farmacii lipsesc siropuri ori suspensii orale de uz pediatric.
Războiul afectează Nurofenul
Mai mulți părinți ai unor copii cu astm, dar și cu diverse infecții respiratorii, s-au plâns că nu găsesc în farmacii medicația prescrisă de medici. Unele medicamente se găsesc greu, altele însă lipsesc total din farmacii.
Amoxicilina, Claritromicina și Ibuprofenul sunt printre medicamentele pentru copii care lipsesc. Amoxicilina cu acid clavulanic, Cefuroxima, Cefaclor, Cefalexina, Claritromicina, Fenoximetilpenicilina şi Ibuprofen sirop se numără printre medicamentele de uz pediatric care nu se găsesc pe piață sau sunt în cantități insuficiente, după cum au spus mulți farmaciști din Oradea.
Un alt medicament care lipsește sau se găsește greu în farmacii este Carbamazepina. Produsul este folosit, după cum au explicat farmaciștii, în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică.
Totodată, fluticazona propionat (Flixotide) este medicamentul pe care pacienții îl găsesc cel mai greu, afirmă o farmacistă.
Alți farmaciști din Oradea susțin că au avut multe situații în care părinții sau pacienții adulți au refuzat variantele alternative și s-au întors la medicul de familie, pentru a li se schimba tratamentul. Alții s-au întors la medic tocmai pentru că produsele recomandate lipsesc din stocurile farmaciilor.
Sper ca această situație să se rezolve, pentru că există riscul ca afecțiunile multor copii să se agraveze și pot ajunge la urgențe sau să fie internați în spital, pentru o afecțiune ce putea fi tratată acasă, este de părere o altă farmacistă.
Lipsa și scumpirea materiei prime pentru fabricarea ambalajelor poate să producă perturbări în producție, este de părere Sebastian Németh, președintele Colegiului Farmaciștilor Bihor.
Sunt probleme de stocuri. Medicamentul Flixotide s-a consumat mult în Covid. Din câte știu, sunt probleme la furnizorul din Anglia. Nici nu știu dacă nu schimbă forma farmaceutică. Există o problemă la nivel european. Se găsește greu, inclusiv în farmaciile și depozitele din țara producătoare. Cât despre Nurofen, am înțeles că importatorul brandului în România ar reclama probleme din cauza războiului din Ucraina, țară în care se realizează ambalajele pentru acest medicament antiinflamator. Aceste informații sunt neoficiale însă, a declarat Sebastian Németh.
„Inflamare de moment”
Reprezentanții unor farmacii afirmă însă că nu știu ce să le spună pacienților și cer soluții de la autorități în rezolvarea acestei crize.
Directorul CAS Bihor, Dorel Dulău, declară că s-a consultat cu farmaciștii și cu reprezentantul Colegiului Farmaciștilor și încearcă să calmeze populația, arătând că există soluții alternative la substanțele active și produsele farmaceutice:
Într-adevăr, unele medicamente sunt mai greu de găsit pe piață, dar farmaciile publice și lanțurile farmaceutice oferă variante alternative pentru tratarea și însănătoșirea asiguratului. Nu este niciun pericol și nu este afectată sănătatea asiguratului bihorean..
Acesta spune că nici CAS Bihor și nici Colegiul Farmaciștilor Bihor nu cunosc motivele pentru care aceste medicamente nu există pe piață.
Motivele pot fi diverse. Am vorbit și la nivelul farmaciștilor și cu toții asigură că este mai mult o inflamare de moment, dar, repet, sănătatea pacienților nu este în pericol. Putem deduce că această criză are legătură cu folosirea în cantitate foarte mare a acestor medicamente în afecțiunile de sezon (gripe și răceli), respectiv în Covid, este de părere Dorel Dulău.
Crina Dobocan
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.