World Wide Fund for Nature strânge fonduri pentru implementarea unui proiect pilot la Tușnad, pentru siguranța comunităților din zonele cu densități mari de urs brun.
Articol editat de Camelia Velțan,
4 noiembrie 2022, 12:31
World Wide Fund for Nature strânge fonduri pentru implementarea unui proiect pilot la Tușnad, pentru siguranța comunităților din zonele cu densități mari de urs brun.
Proiectul va putea fi replicat și în alte localități, unde aceste probleme sunt prezente.
Costurile de implementare se ridică la 400.000 lei, din care WWF România poate acoperi în prezent 90.000 de lei, din finanțări existente.
Cristian-Remus Papp, coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România, invitat, vineri, 4 noiembrie, la Radio Cluj, ne spune mai multe:
În primul rând, am vrea ca localnicii, dar și turiștii să fie mai în siguranță, asta înseamnă să instalăm niște pubele care să nu poată fi accesibile urșilor. Avem un prototip care sperăm că funcționează, cel puțin în Slovacia a dat rezultate foarte bune, pe de o parte. Pe de altă parte, am vrea să protejăm gospodăriile care sunt vulnerabile, cu gard electric, cu fire care până la urmă să țină iarăși la distanță urșii. În același timp, vrem să monitorizăm mult mai atent urșii, posibil problematici care intră în mod repetat în Băile Tușnad și asta vrem să facem cumva, mergând de la ideea de a marca urșii cu anumită culoare și pentru asta urmează să folosim acele arme air-soft cu bile de teflon și altă componentă ar fi montarea de camere cu senzori de mișcare în pădurile din apropierea Băilor Tușnad. Împreună cu asociațiile de vânătoare de acolo am vrea să urmărim inclusiv care este efectul hrănirii complementare asupra comportamentului ursului.
Și specialiști ai Universității Babeș-Bolyai susțin proiectul pilot de la Băile Tușnad.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.