Ordonanța care plafonează prețul lemnelor de foc va fi corectată
Tánczos Barna a explicat pentru Radio România Actualități că sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv cea a distribuirii de vouchere.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 4 noiembrie 2022, 17:06 / actualizat: 4 noiembrie 2022, 18:27
Reporterul nostru Bogdan Isopescu a aflat de la ministrul Tanczos Barna că Guvernul nu și-a propus să intervină pentru corectarea situației, ci se bazează pe soluția care va rezulta din legislativ.
Tanczos Barna: Sunt convins că procedurile parlamentare vor fi scurte, având în vedere situația și dinamica prețurilor în piață și sunt convins că săptămâna viitoare se va găsi soluția de îmbunătățire a textului aprobat în ședința de Guvern.
Reporter: O variantă ar fi fost și abrogarea ordonanței de urgență? Ați luat în calcul acest lucru?
Tanczos Barna: Nu s-a discutat în Guvern abrogarea ordonanței de urgență. S-a discutat în Parlament îmbunătățirea textului și completarea cu eventualele modificări care să protejeze în primul și în primul rând cetățenii vulnerabili.
Reporter: Ar fi o variantă mai bună vouchere pentru familiile defavorizate?
Tanczos Barna: Orice variantă este posibilă, din punctul nostru de vedere. În ședința…, ședințele de fapt ale coaliției în care a fost abordată această problemă a intervenției pe piața lemnului de foc s-a discutat inclusiv despre compensații, sistem de vouchere, sistem combinat voucher sau compensația parțială a creșterii prețului cu plafonare. Încă o dată, decizia trebuie luată în cel mai scurt timp posibil și procedura cea mai scurtă este cea parlamentară. La celelalte resurse energetice, la energie electrică, de exemplu, sau la gaze, acolo nu există o diferențiere între familiile nevoiașe sau familiile cu venituri mici și celelalte familii. Noi am vorbit în cadrul discuțiilor din cadrul coaliției despre o canitate maximă de 5 metri cubi, care, în cazul în care s-ar aproba compensația creșterii prețului, ar fi luat în considerare. Sunt convins că în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților se vor discuta inclusiv aceste trei aspecte.
Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut zilele trecute că limitarea la 400 de lei a metrului cub de lemne de foc, decizie intrată în vigoare la mijlocul lunii trecute, nu și-a atins obiectivul și a afirmat:
Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință.
Atât lemnele pentru foc, cât și produsele derivate – peleți și brichete – au devenit foarte greu de procurat, deoarece furnizorii spun că au cheltuieli care nu le permit să susțină un preț sub plafoanele stabilite de Guvern.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.