Prima pagină » Diverse » Medic sau showman şarlatan? Povestea lui Painless Parker
Medic sau showman şarlatan? Povestea lui Painless Parker
Foto: wikipedia
Nu odată a fost dat în judecată: s-a spus că e o ruşine pentru profesia lui, pacienţii însă veneau grămadă la el. Painless Parker, acesta este numele de scenă cu care a devenit cunoscut la sfârşitul secolului 19 un bărbat din Canada, care a transformat în circ tratamentul stomatologic:
Articol editat de cristina.rusu,
6 noiembrie 2022, 10:00
Nu odată a fost dat în judecată: s-a spus că e o ruşine pentru profesia lui, pacienţii însă veneau grămadă la el. Painless Parker, acesta este numele de scenă cu care a devenit cunoscut la sfârşitul secolului 19 un bărbat din Canada, care a transformat în circ tratamentul stomatologic:
Edgar Randolph Parker s-a născut în Canada în 1864 şi a manifestat de mic un interes pentru afaceri: la 7 ani a vândut curtea şcolii pe 20 de cenţi unui coleg de clasă, iar la 9 ani visa să devină crescător de pui şi încerca să facă rost de păsări şi de coteţe prin diverse schimburi cu vecinii. A cumpărat la un moment dat un cal şi o căruţă, din care vindea tot felul de nimicuri pe stradă; tatăl său nu era mulţumit de această activitate a lui şi i-a vândut căruţa, drept pentru care Parker s-a supărat şi a părăsit casa părintească. Intenţiona iniţial să meargă la un unchi din Barbados, a fost însă accidentat pe corabie şi a ajuns într-un spital din Buenos Aires. Acolo a ajuns să privească cu admiraţie munca medicilor şi să decidă că-şi doreşte şi el o carieră în domeniu.
În 1889 a devenit student la medicină dentară în New York, dar era abia în anul I când a început să profeseze ca dentist care umbla din casă în casă. Şi-a deschis propriul său cabinet tot înainte de absolvire: cu asta a încălcat regulile universităţii pe care o urma, aşa că a fost exmatriculat. Asta nu l-a descurajat pe Parker: şi-a continuat studiile la Philadelphia şi de data aceasta le-a şi absolvit, în 1892: cu rezultate foarte slabe, dar a reuşit cumva să atragă simpatia decanului şi să-şi primească diploma.
S-a întors în Canada şi şi-a deschis un cabinet stomatologic… dar în primele 6 săptămâni nu a avut niciun pacient. S-a văzut aşadar nevoit să recurgă la o metodă care nu era considerată etică în vremea aceea: a făcut afişe prin care-şi făcea reclamă, autointitulându-se Painless Parker. Le promitea clienţilor că-i scapă de măselele cariate absolut fără dureri şi chiar le promitea 5 dolari celor care nu sunt mulţumiţi de tratament. Într-adevăr: nu ştiu câtă durere mai rămânea în momentul în care clienţii erau ameţiţi cu un amestec de apă şi cocaină.
Foto: wikipedia
Când s-a săturat de monotonia cabinetului, a pornit din nou la drum ca dentist care-şi oferea serviciile din casă în casă, dar după ce autorităţile l-au luat la ochi, a decis că e mai sigur să-şi mute activitatea în Statele Unite.
În 1896, Parker l-a cunoscut pe un oarecare William Beebe, care fusese angajat al circului Barnum. În urma sfaturilor acestuia s-a transformat tratamentul oferit de Parker într-un spectacol de circ ambulant. Evenimentul începea de regulă cu o prezentare despre igiena orală. Apoi pe scenă era chemat un voluntar: chipurile ales la întâmplare din rândurile publicului, în realitate însă un om al lui Parker. Acesta se prefăcea că extrăgea un molar din falca falsului voluntar, care după asta putea să povestească foarte încântat cum procedura nu a durut absolut deloc. Pe urmă apăreau pacienţii reali… ale căror extracţii nu erau chiar atâta de lipsite de durere, dar famfara care însoţea circul ambulant avea grijă să cânte tare pentru a înnăbuşi gemetele. Într-o zi din aceasta de spectacol Parker a extras în total 350 de măsele: din care şi-a făcut un colier, pe care l-a purtat apoi tot timpul. Brrr! A avut turnee în toată America şi la un moment dat şi-a făcut rost de un elefant: care probabil că nu avea nicio treabă cu stomatologia, dar atrăgea publicul.
Parker a fost de mai multe ori dat în judecată pentru promisiunile cu care-şi aburea pacienţii şi pentru activitatea fără nicio etică sau profesionalism. În 1915 colegiul dentiştilor din California i-a suspendat licenţa şi a decis că nu se mai poate promova ca Painless Parker. Atunci însă dentistul nostru şi-a schimbat numele în acte: oficial a devenit Painless Parker şi, nu-i aşa, nimeni nu-i putea interzice să se promoveze sub propriul nume. Era detestat de colegi şi considerat o ameninţare la adresa demnităţii profesiei, dar afacerile-i mergeau strună. La apogeul carierei a înfiinţat o reţea din care făceau parte 28 de cabinete şi în care activau peste 70 de stomatologi. De altfel, pe lângă tratamentul medical, în aceste cabinete oamenii puteau să cumpere produse de igienă orală, cum ar fi apă de gură sau pastă de dinţi, aducându-i lui Parker un venit anual de 3 milioane de dolari.
Fiul lui Painless Parker, Ned, a îmbrăţişat cariera tatălui său, dar nu şi metodele spectaculoase ale acestuia, ceea ce a creat destule tensiuni între cei doi. De altfel astăzi se consideră că acţiunile scandaloase ale lui Parker au avut cel puţin un efect pozitiv pe termen lung: faptul că au accelerat elaborarea regulilor de etică profesională în domeniu.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.