Cum ar fi ca instanţa să decidă dacă sunteţi sau nu vinovat nu în funcţie de dovezi, ci în funcţie de anumite proporţii ale feţei? Cam aceasta era abordarea pe care o propunea şcoala italiană pozitivistă de criminologie, fondată de medicul Cesare Lombroso:
Articol editat de cristina.rusu,
6 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 6 noiembrie 2022, 8:38
Cum ar fi ca instanţa să decidă dacă sunteţi sau nu vinovat nu în funcţie de dovezi, ci în funcţie de anumite proporţii ale feţei? Cam aceasta era abordarea pe care o propunea şcoala italiană pozitivistă de criminologie, fondată de medicul Cesare Lombroso:
S-a născut la Verona, în 6 noiembrie 1835. Descinzând dintr-o familie care a dat mulţi rabini, a fost îndemnat să studieze cât mai mult, aşa că a adunat cunoştinţe în literatură, lingvistică şi arheologie la diverse universităţi urmate la Padova, Viena şi Paris. A obţinut în final o diplomă în medicină şi a profesat ca medic militar. În 1860 a primit un post de lector la Universitatea din Pavia, fiind numit mai apoi la conducerea unui institut psihiatric din Pesaro. A devenit profesor de medicină legală şi igienă la Torino în 1878; a fost anul în care a scris cea mai importantă lucrare a sa, L’uomo delinquente, care s-a tipărit în 5 ediţii în Italia şi a fost tradusă în mai multe limbi europene.
Lombroso considera că unii oameni au o tendinţă pentru infracţiune, care poate fi observabilă din trăsăturile feţei. Asta se întâmplă pentru că, era de părere acesta, omul înclinat spre infracţiune e un atavism, o revenire la trăsături mai primitive, prezente la primate şi, în oarecare măsură, la triburile sălbatice. Comportamentul acestor „înapoiaţi” din punct de vedere genetic trebuia să fie, desigur, contrar cu normele sociale actuale. Aşadar, un infractor ar putea să fie identificat prin elemente precum forma frunţii, mărimea urechilor, asimetria feţei, mărimea craniului sau braţele mai lungi. În privinţa infractoarelor însă Lombroso a intrat în capcana propriei sale teorii: era de părere din start că toate femeile sunt fiinţe inferioare, ceea ce-l punea în dificultate când trebuia să explice cum de totuşi procentul lor de infracţionalitate este mai mic decât al bărbaţilor.
Teoria lui Cesare Lombroso a fost contestată ulterior, fiind infirmată de dovezile ştiinţifice, dar având în vedere cât de mult se acorda cu evaluarea bazată pe instinct şi prejudecăţi, n-am putea spune că a dispărut complet nici până în ziua de astăzi. De altfel mai târziu Lombroso şi-a schimbat un pic părerea în această chestiune; influenţat de ginerele său, scriitorul Guglielmo Ferrero, a ajuns să înţeleagă că factorii sociali contribuie de asemenea la formarea unui infractor, dar aceasta a fost o concesie minoră: Lombroso a rămas până la moarte dedicat măsurătorilor antropometrice. Cesare Lombroso a încetat din viaţă în 1909.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.