Divergenţe de opinie la summitul climatic din Egipt
Klaus Iohannis/Foto: Agerpres
La conferinţa climatică a ONU din Egipt, se evidenţiază divergenţe semnificative între opiniile ţărilor privind rolul gazului natural în viitor. Mai multe ţări africane doresc să exploateze resursa, într-un moment în care Europa face eforturi pentru a găsi rezerve.
La conferinţa climatică a ONU din Egipt, se evidenţiază divergenţe semnificative între opiniile ţărilor privind rolul gazului natural în viitor. Mai multe ţări africane doresc să exploateze resursa, într-un moment în care Europa face eforturi pentru a găsi rezerve.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, 8 noiembrie, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice şi sustenabilitatea comunităţilor vulnerabile”, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) la Sharm El-Sheikh, context în care a transmis disponibilitatea României de a colabora cu cei interesaţi şi cu toţi cei care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale, informează Agerpres.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul a constituit un prilej pentru şefi de stat şi de guvern, înalţi reprezentanţi ai structurilor ONU şi ai altor organizaţii interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale şi alerta timpurie cu privire la situaţiile de risc.
Cererea pentru gaze naturale a crescut de la începutul războiului din Ucraina. Europa s-a orientat spre importurile de gaz lichefiat din SUA şi Orientul Mijlociu, dar mai multe ţări africane consideră că dificultatea Europei reprezintă o oportunitate pentru ele. Acestea au prezentat planuri de a îşi exploata rezervele, ceea ce ar scoate milioane de oameni din sărăcie. Criticii susţin, însă, că recurgerea la gaz nu poate fi un plan pe termen lung. Deşi este mai puţin poluant decât cărbunele, Agenţia Internaţională pentru Energie a comunicat că începerea exploatării gazului nu este compatibilă cu obiectivele globale de a obţine emisii zero până la mijlocul acestui secol, spune BBC SERVICIUL MONDIAL.
Pe de altă parte, Germania și Belgia s-au alăturat unui număr mic de țări bogate care s-au angajat să ofere sprijin financiar țărilor în curs de dezvoltare, care se confruntă cu daune, din cauza schimbărilor climatice, promițând 170 de milioane de Euro și, respectiv, 2,5 milioane de Euro. Deși sunt relativ reduse ca mărime, anunțul sprijinului a transmis un mesaj simbolic, pe măsură ce peste 100 de lideri mondiali participă în Egipt la summit-ul COP27 al ONU privind schimbările climatice. Nevoia urgentă de finanțare pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu dezastrele provocate de schimbările climatice este de așteptat să predomine în discuţiile summitului, informează REUTERS.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.