Roşiile nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, deoarece conţin substanţe utile care pot preveni dezvoltarea melanomului.
Articol editat de cristina.rusu,
8 noiembrie 2022, 12:00 / actualizat: 8 noiembrie 2022, 13:40
Roşiile nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, deoarece conţin substanţe utile care pot preveni dezvoltarea melanomului.
Roşiile sunt bogate în antioxidantul licopen, despre care se ştie că este un puternic agent de prevenire a cancerului de piele.
Conform recomandărilor privind nivelul de aport de alimente şi substanţe biologic active, ar trebui consumate aproximativ cinci miligrame de licopen pe zi, nivelul maxim admis fiind de 10 miligrame.
În funcţie de soi, conţinutul de licopen al roşiilor variază între 5 şi 50 de miligrame pe kilogram şi este corelat de obicei cu intensitatea culorii roşii a fructului. Cu cât culorea roşie este mai intensă, cu atât roşia conţine mai mult licopen.
Potrivit nutriţioniştilor, prepararea sa duce la o concentraţie de licopen în produsul final.
De exemplu, dacă există până la 50 de miligrame pe kilogram în roşiile proaspete, atunci în ketchup, concentraţia va fi de până la 140 de miligrame pe kilogram, iar în pasta de tomate – până la 1.500 de miligrame pe kilogram.
În plus, experţii reamintesc că roşiile conţin apă în proporţie de 94%, care are un efect bun şi asupra organismului pe vreme caldă. Potrivit specialiştilor, licopenul se găseşte şi în guava, pepene verde şi papaya.
Cancerul de piele este un neoplasm malign care se dezvoltă din celulele pielii şi ţesutul conjunctiv. Un astfel de tip de cancer este melanomul, care se poate răspândi în alte părţi ale corpului, iar cu ajutorul licopenului, riscul acestei boli insidioase poate fi redus.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.