Malpraxisul şi drepturile pacienţilor, teme în dezbatere la Colegiul Medicilor din România
Reporter: Pornind de la premisa că atât pacienții cât și medicii sunt nemulțumiți de practica judiciară în domeniul acuzațiilor de malpraxis, Colegiul Medicilor din România a început o serie de dezbateri pe această temă.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 noiembrie 2022, 16:19
Doctor Codruț Andrei Nanu, șef lucrări la Facultatea de Medicină a Universității ”Carol Davila” din București, expert în domeniu:
Dacă s-ar institui un context în care este încurajată raportarea greșelilor medicale tot sistemul s-ar putea îmbunătăți și alți medici vor învăța din greșeala unuia dintre colegi pentru a nu fi repetă acea greșeală. Se pot, la nivelul instituțiilor, chiar modifica protocoale de practică în funcție de greșeli atunci când apar; s-ar putea să fie, de exemplu, și o disfuncție a sistemului respectiv, iar pe de altă parte, dacă medicul ar răspunde doar civil, adică va trebui să plătească niște compensații şi să fie preluată plata acestor compensații de către asigurător, dreptul pacientului care a suferit de pe urma greșelii ar putea fi garantat astfel. Dacă a existat o greșeală și pacientul a suferit, peste tot în lume orice sistem judiciar precizează faptul că trebuie oferită o compensație financiară pentru pacient.
Reporter: Colegiul Medicilor din România consideră că tema trebuie dezbătută în societate înainte de a se face orice fel de modificare de ordin legislativ.
Cristiana Sabău, corespondent RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.