Președintele Consiliului European: Faceți mai mult pentru climă
Cred că Uniunea Europeană își face partea, dar invit și Statele Unite și persoanele influente din acea țară, precum Al Gore, să depună eforturi. De exemplu, în ceea ce privește cele 100 de miliarde de euro promise cu mult timp în urmă de țările bogate celor în curs de dezvoltare, statele UE și-au adus contribuția. Suntem dezamăgiți, pentru că nu a venit suficient sprijin din restul lumii. Și invit țările bogate din afara Uniunii Europene să se mobilizeze, plecând de la respectarea angajamentelor asumate, a declarat Charles Michel.
La ce trebuie să ne așteptăm de la acest COP 27? Cum ar trebui să se termine?
Articol editat de cristina.rusu, 10 noiembrie 2022, 11:33
La ce trebuie să ne așteptăm de la acest COP 27? Cum ar trebui să se termine?
Charles Michel: Există dificultăți, având în vedere că ieșim din criza Covid și ne-am cufundat în drama războiului declanșat de Rusia, iar toate acestea sunt obstacole ulterioare în calea noastră. Dar nu trebuie să ne facă să renunțăm. Dimpotrivă, este nevoie să ne dublăm eforturile. Uniunea Europeană crede ferm în cooperarea internațională, în voința de a construi împreună soluții. Aceasta este calea. Nu există nicio țară, nici măcar cea mai puternică, din punct de vedere economic și militar, care să poată rezolva singură această provocare, care este provocarea generației noastre.
Prim-ministrul din Barbados propune o taxă pe profiturile companiilor care comercializează gaze și petrol, pentru a combate schimbările climatice. Este aceasta o propunere pe care Uniunea Europeană ar putea să o susțină?
Charles Michel: Există țări, extrem de importante astăzi, pentru a garanta aprovizionarea energetică a Europei. Aceste țări, precum Norvegia și Statele Unite, obțin venituri extrem de mari din creșterea prețurilor la energie. Avem parteneri, prieteni, aliați cu care lucrăm bine la problema aprovizionării, iar acest lucru este pozitiv. De asemenea, cred că ar trebui să facă eforturi, împreună cu Uniunea Europeană cu privire la chestiunea prețurilor, pentru că este în interesul tuturor să evităm o recesiune profundă și gravă, care să dureze timp îndelungat.
………………………………………………………………………..
China va susţine mecanismul de despăgubire climatică, dar nu cu bani
China este dispusă să susţină mecanismul de despăgubire a ţărilor sărace pentru pierderile şi pagubele suferite din cauza modificărilor climatice, a afirmat miercuri, 9 noiembrie, ambasadorul climatic al acesteia, Xie Zhenhua, la summitul climatic COP27, din Egipt, dar, ulterior, China a afirmat că implicarea sa nu va implica bani.
Xie a afirmat că statul chinez nu are nicio obligaţie să participe, dar şi-a subliniat solidaritatea cu cei care cer mai multă participare din partea ţărilor bogate în această problemă şi a subliniat pagubele suferite de China din cauza extremelor meteorologice legate de climă.
Susţinem cu tărie cerinţele ţărilor în curs de dezvoltare, în speciale ale celor mai vulnerabile, referitoare la despăgubirea pentru pierderi şi pagube, pentru că şi China este o ţară în curs de dezvoltare şi şi noi am suferit mult din cauza evenimentelor meteorologice extreme, a afirmat Xie, prin intermediul unui translator.
Nu este obligaţia Chinei, dar suntem dispuşi să ne aducem contribuţia şi să facem un efort.
Un purtător de cuvânt al delegaţiei chineze a afirmat ulterior că statul chinez nu va contribui financiar. O traducere Reuters a remarcelor lui Xie arată că nu a specificat că statul chinez va contribui financiar, ci se oferă să „coopereze” cu ţările în curs de dezvoltare.
În luna octombrie, trimisul special al Statelor Unite John Kerry, a spus reporterilor că statul chinez ar trebui să contribuie financiar pentru pierderi şi pagube, în special dacă vor continua în următorii 30 de ani să îşi crească emisiile, potrivit Politico.
Xie a afirmat că John Kerry, prietenul lui de 25 de ani, nu a ridicat această problemă cu el, în timpul discuţiilor informale de la conferinţa climatică din cursul acestei săptămâni.
El a adăugat că statul chinez contribuie deja cu miliarde de yuani către ţările în curs de dezvoltare, pentru a le ajuta în efortul lor de atenuare a efectelor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.