Staţiunea Borsec şi-ar putea recâştiga vechiul renume
Foto: Borsec
Noul centru de tratament şi wellness, care îşi va deschide porţile peste o lună la Borsec, ar putea da un serios impuls dezvoltării turistice a staţiunii.
Articol editat de cristina.rusu,
10 noiembrie 2022, 09:53
Noul centru de tratament şi wellness, care îşi va deschide porţile peste o lună la Borsec, ar putea da un serios impuls dezvoltării turistice a staţiunii.
Construcţia a durat peste un deceniu, după ce lucrările erau întrerupte în mai multe ocazii din cauza unor probleme de finanţare.
Recent oraşul şi-a recăpătat din nou statutul de staţiune turistică şi de tratament, ceea ce ar conferi în opinia experţilor undă verde dezvoltărilor ulterioare.
Înainte vreme Borsec era una din cele mai vestite staţiuni balneare şi de odihnă, centru turistic din Transilvania, iar în perioada Monarhiei Austro-Ungare concura cu Karlovy Vary şi Baden-Baden. Deşi în prezent există semne de dezvoltare, centrul localităţii tot mai este dominat de câteva clădiri vechi patinate aflate în pragul prăbuşirii.
Construcţia Centrului balnear şi de wellness realizat dintr-o finanţare de opt milioane euro a demarat în 2011. O mare parte a finanţării a fost asigurată de Ministerul român al Dezvoltării care a oferit 13,5 milioane lei în acest scop.
Într-o declaraţie, primarul din Borsec, József Mik, a menţionat faptul că după doar un an şi jumătate de la debutul lucrărilor s-au sistat toate finanţările care proveneau din bugetul naţional. După cum a relatat, în 2016 autoritatea locală a făcut un credit în valoare de 13 milioane lei, sumă la care s-au adăugat surse provenite din Ministerul Turismului, Consiliul Judeţean Harghita şi din bugetul local.
Noul aşezământ se întinde pe 2.900 de metri pătraţi. În timpul verii acesta poate găzdui datorită bazinelor din partea exterioară 1.000 de persoane, iar în iarnă 700.
Partea balneară dispune şi de un centru de tratament. În opinia primarului, Centrul wellness va aduce cu sine şi o revigorare a turismului în zonă.
Cercetătorul turistic şi profesorul universitar Alpár Horváth:
Statutul de staţiune balneară şi turistică înseamnă mai mult decât statutul unei staţiuni turistice, statut ce a putut fi deja obţinut mai devreme printr-o hotărâre guvernamentală la nivelul unui statut juridic. De acum Borsec poate participa cu un avantaj important la concursul pentru obţinerea unor surse guvernamentale de dezvoltare turistică.
Într-o declaraţie anterioară Alpár Horváth considera susţinerea turismului sănătăţii în epoca următoare drept o mare provocare, deoarece în România există condiţii foarte bune pentru vindecarea şi prevenirea celor mai variate boli, însă această ramură ţine mai degrabă de ştiinţă. După cum a menţionat, nu este suficientă construirea şi funcţionarea unei staţiuni balneare, ci este nevoie de servicii medicale şi personal foarte bine pregătit pentru aceasta.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.