Prima pagină » Diverse » Au fost găsite 24 de statuete din bronz care vor schimba istoria [VIDEO]
Au fost găsite 24 de statuete din bronz care vor schimba istoria [VIDEO]
Foto: captură video YouTube
Întins pe fundul marelui bazin roman, tânărul efeb, aproape pare că doarme. Alături de el se află Higeea, zeița sănătății, care a fost fiica sau soția lui Esculp, cu un șarpe încolăcit pe braț. Puțin mai departe, încă parțial scufundat de apă, se pot vedea Apolo și, apoi, alte divinități, matrone romane, copii, împărați.
Articol editat de cristina.rusu,
13 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2022, 11:38
Întins pe fundul marelui bazin roman, tânărul efeb, aproape pare că doarme. Alături de el se află Higeea, zeița sănătății, care a fost fiica sau soția lui Esculp, cu un șarpe încolăcit pe braț. Puțin mai departe, încă parțial scufundat de apă, se pot vedea Apolo și, apoi, alte divinități, matrone romane, copii, împărați.
Protejat timp de 2.300 de ani de noroiul și de apa clocotită a bazinelor sacre, un depozit-comoară nemaivăzut până acum a reapărut din săpăturile arheologice de la San Casciano dei Bagni, în Toscana, cu peste 24 de statui de bronz de o măiestrie deosebit de rafinată, dintre care cinci au aproape un metru înălțime, toate intacte și în stare perfectă.
O descoperire care va rescrie istoria și la care lucrează deja peste 60 de experți din întreaga lume, anunţă în premieră pentru Agenția ANSA arheologul Jacopo Tabolli, tânărul profesor la Universitatea pentru Străini din Siena, care din 2019 conduce proiectul prin grantul Ministerului Culturii și cu sprijinul financiar al micului municipiu.
O comoară „absolut unică”, subliniază Tabolli, care este însoțită de o cantitate incredibilă de inscripții în etruscă și în latină și la care se adaugă mii de monede, precum și o serie de ofrande de legume la fel de interesante.
Aflat în funcție de câteva zile, ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a vizitat deja laboratorul de restaurare, care tocmai a întâmpinat statuile, iar acum aplaudă:
O descoperire excepțională, care confirmă încă o dată, că Italia este o țară plină de comori imense și unice. Stratificarea diferitelor civilizații este unică în cultura italiană, susține Sangiuliano.
Realizate probabil de artizani locali, cele 24 de statui descoperite – explică Tabolli – pot fi datate între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr. Sanctuarul, cu bazinele sale clocotite, terasele înclinate, fântânile, altarele, exista cel puțin din secolul al III-lea î.Hr. și a rămas activ până în secolul al V-lea d.Hr., când în epoca creștină a fost închis, dar nu distrus, piscinele au fost sigilate cu coloane grele de piatră, zeitățile încredințate cu respect apei. Şi din acest motiv, după ce l-au deschis, arheologii s-au trezit în fața unei comori încă intacte, de fapt cel mai mare depozit de statui din Italia antică și oricum singurul din care avem posibilitatea de a reconstrui complet contextul, reiterează Tabolli.
Aranjate parțial pe ramurile unui trunchi uriaș de copac fixat pe fundul bazinului, acoperite în multe cazuri cu inscripții, statuile precum și nenumăratele ofrande, provin de la marile familii ale teritoriului și nu numai, exponenți ai elitele lumii etrusce și romane, proprietari de pământ, domnitori locali, clase bogate ale Romei și chiar împărați. Aici, în mod surprinzător, limba etruscilor pare să supraviețuiască mult mai mult decât datele canonice ale istoriei, la fel cum cunoștințele etrusce în materie de medicină par să fie recunoscute și acceptate ca atare, și în epoca romană.
Un mare sanctuar care pare a fi, pe scurt, un loc unic chiar și pentru antici, un fel de balon de pace, dacă ne gândim, așa cum explică Tabolli, că și în epocile istorice, când au loc cele mai teribile conflicte, în interiorul acestor bazine și pe aceste altare, cele două lumi, etruscă și latină, par să conviețuiască fără probleme.
Cine știe, poate pentru că încă de la origini, zeitatea aici a rămas întotdeauna apa cu divinația, forța, puterea sa: Aici trece timpul, limba se schimbă, chiar și numele zeităților se schimbă, dar tipul de cult și intervenția terapeutică rămâne aceeași, afirmă Tabolli.
Şantierul este acum închis, va fi reluat în primăvară. Iarna vor avea loc restaurări, se vor face studii, pentru a înțelege mai bine.
Va fi o muncă de echipă, așa cum a fost întotdeauna până acum, zâmbește mândru Tabolli. Universitate, minister, primărie, specialiști de la alte universități din întreaga lume. Toți împreună, cu ocazia unică de a scrie un capitol complet nou al istoriei antice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.