A fost poet şi romancier, autor de jurnale de călătorie şi reprezentant al neoromantismului în literatura britanică. În scurta lui viaţă, a avut mai multe aventuri decât oricare din personajele sale. În 13 noiembrie 1850 s-a născut Robert Louis Stevenson:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
13 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2022, 11:38
A fost poet şi romancier, autor de jurnale de călătorie şi reprezentant al neoromantismului în literatura britanică. În scurta lui viaţă, a avut mai multe aventuri decât oricare din personajele sale. În 13 noiembrie 1850 s-a născut Robert Louis Stevenson:
A moştenit o tendinţă spre slăbiciune în timpul iernii, care l-a ţinut mult în casă în copilăria sa, petrecută în Scoţia. Bolile frecvente l-au ţinut de asemenea departe de şcoală şi a învăţat destul de târziu să scrie şi să citească, dar chiar şi înainte îi dicta poveşti mamei şi doicii sale. Tatăl lui era mândru de această îndeletnicire, cu toate că era foarte departe de propria sa ocupaţie, cea de inginer constructor de faruri. De fapt, tatăl a fost cel care a plătit publicarea primei lucrări a lui Robert, o cercetare istorică apărută pe când băiatul avea 16 ani. În 1867 a fost admis la Universitatea din Edinburgh, unde ar fi trebuit să studieze ingineria; s-a ales într-adevăr cu un timp petrecut cu folos acolo, dar mai degrabă prin relaţiile pe care şi le-a construit şi dezbaterile la care a participat.
În 1871, Stevenson şi-a anunţat tatăl că are de gând să urmeze o carieră de scriitor. Surpriza probabil că nu a fost prea mare, de vreme ce mama lui vorbea într-o scrisoare de o „glorioasă resemnare” a tatălui; deşi, pentru a-i asigura o securitate financiară, tânărul a fost îndemnat să se înscrie la facultatea de drept şi să intre în barou. Au fost însă şi alte aspecte în care a întors spatele tradiţiilor de familie: părul îl purta mult mai lung decât se obişnuia, vestimentaţia lui a devenit mai extravagantă şi a respins complet preceptele bisericii presbiteriene, ceea ce a necăjit-o profund pe mama lui. Până la urmă însă profesia tatălui său i-a fost de mare folos, pentru că, vizitând faruri şi turnuri construite de acesta, a strâns valoroase experienţe despre viaţa de pe mare şi cea de pe coastă, pe care le-a putut încorpora în romanele de mai târziu. A obţinut diploma în drept în 1875 dar nu a ajuns niciodată să lucreze în domeniu: prefera să-şi consume toată energia întâi călătorind, apoi scriind despre voiajurile întreprinse. A petrecut printre altele 3 ani pe mare împreună cu familia lui, timp în care a explorat insulele ce ţin de Hawaii şi s-a împrietenit cu regele Kalakaua. În 1890 întreaga familie Stevenson s-a stabilit în Samoa. Scriitorul şi-a luat atunci un nume local: Tusitala, ceea ce înseamnă povestitor; şi, trăind conform acestui nume, a transformat în îndatorire colectatul de poveşti locale, pentru care dădea la schimb propriile sale istorii.
A scris peste 700 de mii de cuvinte în ultimii săi ani de viaţă, petrecuţi în Samoa; puţine mai sunt cunoscute de cititorii de astăzi, dar să nu uităm că Stevenson a fost o celebritate în epocă, admirat de colegi de breaslă precum Marcel Proust, Rudyard Kipling sau Arthur Conan Doyle.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.