Prima pagină » Reportaje » Povestea tânărului care crește cei mai mari iepuri din România [FOTO]
Povestea tânărului care crește cei mai mari iepuri din România [FOTO]
Foto: facebook Giant german rabbits Luci Onujec
Un tânăr din Banat are cei mai mari iepuri din România. Îi crește într-un adăpost climatizat, în care a investit mii de euro.
Articol editat de cristina.rusu,
13 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 noiembrie 2022, 11:37
Un tânăr din Banat are cei mai mari iepuri din România. Îi crește într-un adăpost climatizat, în care a investit mii de euro.
Lucian Onujec are 38 de ani și este instructor de fitness și culturism, domeniu în care a obținut rezultatea rezonabile, în ultimii ani, însă o altă pasiune l-a făcut celebru în toată țara.
De circa 20 de ani, crește iepuri din rasa Uriaș german. Deși greutatea optimă pentru această rasă este în jur de opt kilograme, iepurii crescuți de bănățean depășesc 10 kilograme.
Foto: facebook Giant german rabbits Luci Onujec
Valoarea lor nu este dată doar de greutate, ci și de criterii care sunt punctate foarte bine în concursurile naționale și europene. De altfel, iepurii lui Lucian au obținut de patru ori titlul național și au mai multe calificări la Campionatele Europene, unde au obținut cel mai mult 96.5 puncte din 100 posibile.
Ca să ajungă la acest nivel, nu a fost necesară doar pasiunea, ci și multă documentare și experiență.
Iepuri am de copil, numai n-am avut niciodată iepuri de rasă. Am avut un prieten foarte bun cu care încă țin legătură. El avea iepuri, porumbei. La un moment dat, el a plecat la facultate la Timișoara, când am terminat cu bacul și mi-am ales cel mai mare iepure pe care l-am pus în cușca câinelui. Așa am pornit. Am avut primul iepure în cușca câinelui și pusă o sită, pentru că nu aveam unde să-l țin. Nimeni nu mi-a zis că iepurii trebuie să fie grei, că e un concurs și eu tot îl cântăream. Din ce am auzit de la alții, cam șase kilograme atunci era enorm de mult și eu nu reușeam să trec de cinci kilograme și ceva, povestește tânărul.
Lucian a dorit mereu să învețe de la cei mai buni în domeniu. Înainte să-l întâlnească pe cel mai experimentat crescător din România, Lucian a primit primul său iepure de rasă de la tatăl său.
În ziua de azi, pot să-ți spun că am patru campionate europene la care am participat. Titluri naționale am vreo trei sau patru. Cel mai important titlu național pe care l-am câștigat la Caransebeș, în 2016, am fost campion național pe colecție, pe toți patru, și campion național mascul, povestește Lucian Onujec.
Acum, este nelipsit de la expozițiile din Germania. S-a împrietenit cu cei mai importanți crescători de acolo și a făcut școala de arbitri.
Despre nivelul la care a ajuns spune că este mai mult știință decât pasiune.
În fiecare zi, studiez despre alimentație, despre temperatură, despre bolile iepurilor, despre absolut tot. Am investit vreo 15 – 20.000 de euro cu climă, exact cum trebuie pentru un iepure. Am considerat că un iepure trebuie să aibe cuști mari, pentru că el, dacă are cușcă mare, are și foarte mult oxigen, spune Lucian.
Crescătorul mai are în momentul de față circa 25 de exemplare adulte, dar anul acesta a avut și peste 120 de pui și tineret. Mai crește și porumbei voiajori, cu care merge la competiții, și pisici.
În cei peste 20 de ani de când crește iepuri, a avut și pierderi, chiar și un iepure campion, care cu o zi înainte de expoziție i-a murit subit. Toate aceste lucruri nu-l descurajează, ci îl fac să studieze mai mult și să-şi continue munca cu pasiune.