În scaun cu rotile pe Vârful Machu Picchu
Un bulgar în scaun cu rotile a cucerit Vârful Machu Picchu.
Articol editat de cristina.rusu, 14 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 14 noiembrie 2022, 8:48
Articol editat de cristina.rusu, 14 noiembrie 2022, 06:00 / actualizat: 14 noiembrie 2022, 8:48
Deian Kolev de la Centrul „Amalipe” pentru Dialog Interetnic şi Toleranţă, în vârstă de 47 de ani, şi-a îndeplinit visul de a cunoaşte civilizaţia incaşă şi a ajuns în oraşul greu accesibil.
Bărbatul a povestit că, în timp ce el şi soţia sa au călătorit în Machu Picchu şi insulele Lacului Titicaca, nu a existat nicăieri un mediu adaptat pentru persoanele cu mobilitate redusă, în special în ceea ce priveşte mijloacele de transport, însă a fost ajutat la urcare şi la coborâre de conductori şi de şoferi.
Tânărul a subliniat că în legătură cu activităţile Centrului „Amalipe” pentru integrarea educaţională a copiilor romi, a fost motivat în plus să vadă cum trăiesc comunităţile indigene din regiunea Anzilor: Care este educaţia acolo, educaţia interculturală, educaţia bilingvă, ceea ce se realizează. Acesta a fost şi motivul principal pentru care am plecat în Peru.
Potrivit lui Kolev, cel mai important lucru care l-a impresionat a fost motivaţia ridicată a comunităţilor locale pentru copiii lor de a merge la şcoală:
În multe dintre satele de munte, nu există şcoli. Nu există nici drumuri către multe dintre ele şi nici autobuze, iar copiii parcurg în fiecare zi o oră pe jos, la ducere, pentru a ajunge la şcoală, a explicat bărbatul.
Procentul copiilor din învăţământul primar este de aproape 99%, iar în învăţământul gimnazial – de 86% – din cauza abandonului şcolar şi a căsătoriilor timpurii, dar există o tendinţă de îmbunătăţire:
Acolo, statul nu poate investi o astfel de resursă în învăţământ, pe cât putem noi, şi datorită fondurilor de la UE. Statul de acolo acoperă salariile profesorilor şi încălzirea, iar restul – materiale, vopsirea clădirilor etc. – este asigurat de părinţi, care sunt extrem de săraci, dar foarte motivaţi, a explicat Deian Kolev.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.