Cât mai ține ceața care s-a lăsat peste Transilvania?
Principiul fizic conform căruia aerul rece este mai greu decât cel cald și, de aceea, coboară spre zonele joase stă la baza formării fenomenului de ceață. Meteorologul Narcis Maier spune că în general, ceața este mai persistentă în zonele joase, care au formă de căldare:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 noiembrie 2022, 12:07 / actualizat: 18 noiembrie 2022, 17:05
Masa de aer rece se canalizează în zonele joase, care au formă de căldare, iar sus, datorită insolației, aerul se încălzește și se formează acea inversiune termică: avem 10, 11 grade la 1.400 de metri și zero grade la nivelul văii. Acest lucru, pe un fond și de umezeală, duce la formarea ceții. Tot ce e zonă joasă de relief, închisă ca un lighean, este caracteristică acestui fenomen, pentru că nu prea are pe unde să iasă aerul rece. De aceea, frecvența ceții persistente e mai mare în Transilvania, în orice depresiune intramontană și afectează mai puțin pe partea de câmpie. (Narcis Maier)
Ceața poate creea probleme de sănătate la anumite categorii de persoane. Daniela Bartoș este specialist în boli respiratorii și precizează că, pe fondul umezelii și al temperaturilor mai scăzute, se accentuează afecțiunile pe care unii pacienți le au:
Ceața afectează cu precădere pacienții cu afecțiuni pulmonare, astmaticii, cauzând disnee, adică dificultăți de respirație, tuse, expectorație, apoi pacienții cu afecțiuni cardiace la care pot apărea variații ale tensiunii arteriale dureri retrosternale, palpitații, de asemenea, la persoanele meteosensibile apar migrene, vertij, cefalee și tulburări ale somnului. (Daniela Bartoș)
Tocmai din această cauză, persoanele afectate de aceste boli vor avea mai multe probleme medicale dacă locuiesc în orașe precum Clujul sau alte localități din zone depresionare, față de cele din Oradea sau Timișoara. Meteorologul Narcis Maier explică faptul că, deși se formează ceață și în zonele de câmpie, acolo acest fenomen dispare mai ușor:
Și pe partea de câmpie se formează ceață, dar, având o deschidere mai largă, aerul poate să se disperseze mai ușor. Și atunci, în zona de câmpie, la orele amiezii, ceața se disipă, iar în zonele depresionare, văi închise și așa mai departe, ceața poate să persiste toată ziua. Iar dacă urcăm pe dealurile care înconjoară acea căldare, ieșim în soare. (Narcis Maier)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.