Cum se tratează corect răceala în sezonul rece
Cel mai grav este faptul că abuzul de antibiotice contribuie la creşterea rezistenţei la antimicrobiene – care este cea de-a 3-a cauză de deces, la nivel mondial.
Articol editat de Camelia Velțan, 18 noiembrie 2022, 14:39
Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicină a Familiei au lansat o campanie de informare cu privire la tratarea corectă a răcelii în sezonul rece.
Medicii spun că cei mai mulți pacienți nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicație simptomatică, respectiv antitermice, antiinflamatoare, decongestionante nazale și vitamina C. În circa 10% dintre cazuri este nevoie de antibiotice, având în vedere că majoritatea durerilor în gât sunt provocate de un virus, și nu de bacterii, însă mulți români încă nu cred că pot scăpa de simptomele răcelii sau gripei fără astfel de medicamente. Problema este că prin consumul exagerat și nejustificat de antibiotice crește rezistența la antimicrobiene, astfel antibioticele devin ineficiente, infecțiile ajung dificil sau imposibil de tratat și crește riscul de răspândire a bolii, de agravare a acesteia și chiar de moarte.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.