Curajul de a fi avertizor de integritate și ce „costuri” poate implica
Reporter: Dacă vi s-ar întâmpla vreodată să vreți să sesizați vreo încălcare a legii la locul de muncă, știți în ce fel vă ajută și vă protejează legea în calitate de avertizori de integritate, pentru că așa se numește cineva aflat într-o asemenea situație. După cum vă puteți imagina, deseori există piedici și represalii pentru cei care vor să îndrepte lucrurile nedrepte. Câteva mărturii doar:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 noiembrie 2022, 14:04 / actualizat: 21 noiembrie 2022, 16:04
– Suntem un fel de David care ne luptăm cu Goliat, ei au toate resursele disponibile, noi suntem pe persoană fizică, ajungem majoritatea să ne facem, ca și în cazul meu credite pentru a plăti avocați…
***
– Că dacă faci o sesizare, să zic, șefului, e ca și cum ți-ai bătut cuie în talpă.
***
– Mă numesc Daniel Petrică, sunt unul dintre cei 2 asistenți care am făcut greva foamei în fața Spitalului Universitar de Urgență București în anul 2018. Am încercat în acea perioadă de 17 zile să trimit un memoriu la Președinția României. Pot să vă spun că au trecut 3 ani de zile și nici în momentul de față n-am primit un răspuns. Pot să vă spun că am depus la comisia pentru cercetarea abuzurilor și combaterea corupției, am făcut un memoriu, deci nici în ziua de astăzi nu am fost primiți să vorbim, să spunem ce am pățit, cât am, cum am fost de hărțuiți, cum și-au bătut joc de noi. Am înregistrat în data de 7 august 2018 la Ministerul Sănătății ca avertizor de integritate. Doamna ministru Pintea ne-a ignorat, lăsând-ne 17 zile în fața spitalului, în grevă. Deci, absolut nimeni nu a fost de partea noastră, nimeni nu a vrut să ne asculte, deși scoteam la lumină lucruri foarte grave. Ca drept dovadă, după toată această activitate, m-am trezit în anul 2019, la ora 1 noaptea, cu casa incendiată. Cam astea sunt, cum să vă spun, aventurile unui avertizor de integritate. Mi se pare absurd într-o țară în care nu ceri nimic, vrei doar să fie bine, să fii tu cel care suferă.
Rep: Să lămurim, așadar, lucrurile. Cum este definit un avertizor, ne spune președinta ActiveWatch, Liana Ganea.
Liana Ganea: Un avertizor de integritate este o persoană care vorbește, semnalează în legătură cu niște încălcări ale legii, în legătură cu niște probleme semnificative care se petrec la locul lui de muncă, în locul în care lucrează.
Rep: Legea menită să vină în sprijinul avertizorului de integritate va fi schimbată în curând. Care ar fi plusurile, care ar fi minusurile?
L.G: Viitoarea lege va proteja persoane care avertizează în legătură cu încălcări ale legii, nu doar în instituții și autorități publice, ci extinde această protecție și către persoane care semnalează astfel de încălcări ale legii, în cadrul organismelor de drept privat. Ceea ce mai aduce nou și important această lege este că vorbește despre faptul că o persoană care avertizează în legătură cu o neregulă și o face cu bună-credință este protejată de repre-salii, adică de sancțiuni pe care angajatorul i le poate aplica ca urmare a avertizării pe care el o face.
Rep: Are și minusuri noua lege?
L.G: Deocamdată, în forma în care ea se regăsește încă în dezbaterea Parlamentului, trebuie corectate prevederile referitoare la raportarea anonimă. Comisia Europeană a cerut corectarea acestor prevederi, pentru că, așa cum este formulat proiectul de lege în acest moment, face raportarea anonimă să nu fie fix o raportare anonimă. Și raportarea anonimă este importantă atunci când vrei să îndrepți lucruri din punct de vedere legal. De altfel, de exemplu, companiile private încurajează raportarea anonimă pentru că ei își doresc să vadă problemele rezolvate, nu neapărat să afle cine sesizează. Nu ăsta e scopul principal. Scopul principal este să rezolvi o problemă.
Rep: România are în vigoare o lege care protejează avertizorul de integritate încă din 2004, suntem pionieri în Europa. Totuși, legea nu e cunoscută la nivelul populației. Ba mai mult, există și niște prejudecăți, spune Liana Ganea de la Active Watch.
L.G: Există această idee ca avertizorul public ar fi turnător și, de fapt, ce am aflat noi prin studiul nostru este că oamenii nu asociază avertizorul de integritate cu noțiunea de turnător în momentul în care înțeleg cu adevărat ce urmărește un avertizor de integritate, adică o îndreptare a unei nereguli și dorește să-ți facă asta în interes public. Despre ce vorbim noi când vorbim despre avertizări de integritate? Cunoașteți cazuri nenumărate, de exemplu, de avertizori din sistemul de sănătate care au sesizat nereguli legate de folosirea unui instrumentar medical nepotrivit, de modul în care în spitalele de arși erau tratați pacienți. Vă aduceți aminte imagini șocante pe care le-au făcut publice, avertizori din sistemul de sănătate care ne-au arătat cât de gravă este situația în spitalele din România, în ceea ce privește îngrijirea medicală. Vorbim despre avertizori care au sesizat lucruri importante, cum ar fi că, de exemplu, în diverse instituții publice au loc numiri politice în care persoane fără niciun fel de competențe, înlocuiesc directori care au dat concursuri pentru slujbele lor și sunt dați la o parte acești directori competenți și înlocuiți cu niște persoane numite politic, care nu au competențe. Și lucrurile astea pot să aibă consecințe serioase asupra siguranței publice. Aceștia sunt avertizorii de integritate despre care vorbim.
Text/audio: Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.