Ascultă Radio România Cluj Live

Când vor fi gata lucrările la Centura Aleșd [FOTO]

Foto: Crina Dobocan

Lucrările la centura Aleșdului, realizate în proporție de 36%.

Ilie Bolojan: „Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor”.

Când vor fi gata lucrările la Centura Aleșd [FOTO]
Foto: Foto: Crina Dobocan

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2022, 18:41

Lucrările la centura Aleșdului, realizate în proporție de 36%.

Ilie Bolojan: „Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor”.

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a efectuat, marți, 22 noiembrie, o vizită pe șantierul Centurii Aleșd și pe drumul județean Aștileu – Roșia. Lucrările la centura Aleșd sunt realizate în proporție de 35%, iar cele de la DJ Aștileu-Roșia sunt în curs de finalizare.

Centura Aleșd va descongestiona traficul rutier atât pe direcția Cluj, cât și pe direcția Zalău, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. O parte din trafic va rămâne pe actualul drum, iar o parte va fi preluat de noua centură, care va ocoli Aleșdul la intrarea dinspre Oradea, între localitățile Lugașul de Jos și Aleșd. În plus, centura Aleșd va oferi acces la drumuri modernizate zonelor de la limitele orașului Aleșd și va crea coridoare noi de dezvoltare pentru economia locală. Lucrările sunt realizate în proporție de 36%, spune inginerul Adrian Parta, manager de proiect pentru varianta ocolitoare a centurii Aleșd.

În momentul de față suntem la un stadiu fizic de 36%. Avem lucrări executate pe partea de infrastructură, suprastructură, lucrări de poduri, descărcarea apelor, scurgerea apelor și avem strat fundație de balast pe 3,9 km executați până acum, stratul de balast stabilizat pe 2,4 km executați, stratul de bază din asfalt pe 2,5 km, iar stratul de legătură pe 2,3 km. Mai avem executate opt podețe transversale (din totatul de 10) și cele trei poduri sunt la stadiul de execuție a celeilor. Deci, la primul pod avem realizată inclusiv betonarea. Așteptăm montarea grinzilor, în perioada următoare. În 6 decembrie ne sosesc grinzile. Acestea vor fi montate în săptămâna respectivă, a spus Adrian Parta. Potrivit lui, constructorii se vor încadra în termenul prevăzut – 31 august 2023, în calcul fiind luate inclusiv capriciile vremii. Astfel, din toamna anului viitor se va putea circula pe ambele brațe ale centurii Aleșd.

12.000 de mașini pe zi

Centura va ocoli Aleșdul cu un braț prin sud, din DN 1 de la intrarea până la ieșirea în oraș, iar celălalt braț va porni de pe DN 1 dinspre Tinăud către Zalău pe DN 1H. Șoseaua va intersecta și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd, pe care îl va elibera de traficul greu provenit de la două fabrici din zonă.

Șoseaua de centură Aleșd va avea o lungime de 5,8 kilometri, ea urmând a reduce timpul de parcurs de șoferi pe DN1, în condițiile în care în prezent circulația se desfășoară exclusiv prin centrul orașului.

Aici se va amenaja un sens giratoriu, de unde pornește primul braț al centurii, de aproximativ 4 kilometri, care va ocoli orașul Aleșd pe direcția Oradea – Cluj-Napoca.

Ieșirea în DN1 se va face tot printr-un sens giratoriu, înainte de localitatea Tinăud. Cel de-al doilea braț pornește din această intersecție și ocolește orașul Aleșd pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, având o lungime de aproximativ 2 kilometri. Acesta ocolește zona de dealuri și iese în localitatea Peștiș.

Problema legată de tranzitarea orașului Aleșd este că suntem într-o zonă de dealuri pe care nu o poți traversa și mai avem albia Crișului Repede, cu zone de restricții. De asemenea, în orașul Aleșd converg drumurile județene dinspre Tileagd și Aștileu și drumul național care leagă Aleșd de Zalău, prin Șinteu. Din cauza traficului de tranzit, din cauza străzilor care converg în DN1, în orașul Aleșd se constată congestionarea traficului. Centura Aleșd va avea rolul de a descongestiona traficul prin Aleșd, atât în avantajul localnicilor, cât și al celor care tranzitează. În prezent, prin oraș trec între 10 și 12 mii de mașini în 24 de ore, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Probleme

În opinia sa, constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor.

Cea mai mare problemă pe care o avem noi în țară, dar și în județul Bihor, este acest deficit de infrastructură pe care îl constatăm cu toții. Aceste proiecte au fost gândite în județul Bihor în zonele unde avem congestii în trafic, pe baza recensămintelor de trafic și a constatărilor pe care le poate face oricine. Prin urmare, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a le finaliza, a mai adăugat Ilie Bolojan.

Acesta a spus că, în perioada următoare, în zona unde Aleșdul s-a dezvoltat este nevoie să se facă relocări de utilități, precum și niște ziduri de sprijin.

Fiecare dintre lucrările care înseamnă noi drumuri generează probleme. Pe de-o parte sunt problemele de autorizare, avizare (dacă ele trec în proximitatea unor arii protejate sau zone care au restricții de construcție sau de mediu). Pe de altă parte, inevitabil aceste proiecte generează un deranj, uneori pe bună dreptate, ceea ce presupune eventuale procese care se referă la anularea unor astfel de proiecte sau procese legate de valoarea exproprierilor unde datorită faptului că până acum valorile terenurilor erau cele din ghidul notarilor, existau, pe bună dreptate, nemulțumiri ale oamenilor pentru că valorile acelor terenuri erau mai mari decât cele din ghid. Acest fapt, a declanșat unele procese. Avem mai multe procese pe toate lucrările. Dar litigiile în faza în care sunt nu ne-au blocat să lucrăm. Nu sunt finalizate toate. La centura Beiuș am finalizat practic toate litigiile legate de proprietari, dar încă avem probleme pe partea de adjudecare. La celelalte proiecte însă, avem litigii peste tot pe partea de proprietăți, valoarea exproprierilor ș.a.m.d., a mai spus Bolojan. Doar la centura Aleșdului, CJ Bihor a avut 22 de litigii.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea totală a investiției este de 145,1 milioane lei, TVA inclus. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

 

Text/foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Etichete:
Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Oradea se pregătește pentru sărbători
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:45

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de vânt puternic, valabilă pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie....

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 16:18

Via Transilvanica promovată printr-un documentar

”Apă și talpă”, un documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor...

Via Transilvanica promovată printr-un documentar
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 14:07

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene

În sezonul rece, circulația rutieră va fi închisă pe drumurile județene din Bihor, unde s-au luat mai multe măsuri pentru siguranța...

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 13:59

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița

Deschiderea Târgului de Crăciun din Bistriţa va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, de Sf. Andrei, începând cu ora 18.00, când va fi pornit şi...

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița