Prima pagină » De prin Cluj » Proiecte de un miliard de euro pentru Cluj, bani pentru apă, drumuri și spitale
Proiecte de un miliard de euro pentru Cluj, bani pentru apă, drumuri și spitale
Foto: Pijon/Pixabay
Fonduri europene de aproape un miliard de euro a atras județul Cluj în exercițiul bugetar 2014 – 2020, bani care trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului viitor.
Articol editat de cristina.rusu,
22 noiembrie 2022, 11:35
Fonduri europene de aproape un miliard de euro a atras județul Cluj în exercițiul bugetar 2014 – 2020, bani care trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului viitor.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, arată că această sumă clasează administrația pe primul loc în topul județelor cu cei mai mulți bani primiți de la Uniunea Europeană:
Județul Cluj este primul din România la accesarea fondurilor europene, poziție confirmată de cifrele oferite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Am atras un total de 977 de milioane de euro, bani pe care, în acest exercițiu, județul Cluj i-a primit. Unii sunt deja cheltuiți, alții sunt în curs de a fi cheltuiți. (Alin Tișe)
Aproape două treimi din fondurile europene au fost cheltuite pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, în principal în localitățile rurale ale județului. Și pentru modernizarea drumurilor județene au fost atrase fonduri din care s-au reabilitat mai multe rute din partea estică a județului. Președintele Alin Tișe spune că au fost făcute asfaltări și în zona de munte, în cadrul proiectului Drumul Apusenilor, care leagă județele Cluj și Bihor prin Valea Drăganului, Lunca Vișag, Barajul Floroiu și apoi mai departe spre Barajul Leșu și Stâna de Vale:
Prima mare sumă de bani a fost atrasă pentru infrastructura de apă și canalizare, aproximativ 600 de milioane de euro. Când vom avea această investiție finalizată, respectiv în anul 2024, vom avea aproape toată populația județului racordată la rețeaua de apă centralizată și aproape 90 la sută din populație racordată la rețeaua de canalizare. A doua mare sumă atrasă de Consiliu reprezintă lucrări în infrastructura rutieră: 230 de milioane de euro pentru modernizarea a aproape 500 de kilometri de drumuri. Dorim ca anul viitor să nu existe drum județean pe care să nu fi ajuns cu asfalt. (Alin Tișe)
Tot din fonduri europene a fost amenajat și Centrul Ecologic de Deșeuri din comuna Feleacu, a cărui construcție a fost mult întârziată de alunecările de teren din zonă:
O altă categorie de bani a venit pentru infrastructura de deșeuri. Este o sumă de aproape 90 de milioane de euro pentru construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, care, într-un final, anul acesta, ajunge la capăt.(Alin Tișe)
Alin Tișe arată că, tot din fonduri europene, au fost dotate și modernizate mai multe spitale, unele dintre ele aflate în administrarea Consiliului Județean Cluj:
În domeniul sănătății au venit aproximativ 30 de milioane de euro, din care au fost dotate opt spitale din județ: Institutul Inimii, Institutul Oncologic, Institutul de Gastro-Enterologie plus spitalele pe care le avem în subordinea noastră, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Plămâni, Spitalul de Copii, Spitalul de Recuperare și Spitalul de la Borșa. (Alin Tișe)
În viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, pentru care Consiliul Județean Cluj are deja pregătite mai multe proiecte, cea mai importantă investiție va fi construcția și dotarea Spitalului Monobloc de Copii, în care vor funcționa toate secțiile împrăștiate în prezent în mai multe locații din Cluj-Napoca.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.