În România lucrează peste 13.000 de muncitori asiatici
Cei mai mulţi sunt tineri, care vor să rămână în ţara noastră şi, totodată, să le recomande membrilor lor de familie să aplice pentru locuri de muncă la noi.
Majoritatea s-au angajat în domeniul construcţiilor, în sectorul serviciilor, dar şi în logistică şi transport, şi în IT.
De asemenea, 53% dintre muncitorii străini au învăţat deja limba română, în timp ce alţi 25% plănuiesc să o facă, în viitor.
Coordonatorul studiului, Tiberiu Focică:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 noiembrie 2022, 17:42
România este atractivă pentru că suntem o țară membră UE, ceea ce oferă o anumită stabilitate, avem o economie care se dezvoltă foarte repede. Un factor care îi face pe ei să aleagă România sunt efectiv recomandările, pentru că, așa cum spuneam, este o comunitate destul de mare deja aici, în România, iar aceștia vorbesc între ei și practic, din aceste recomandări, ei își doresc să vină aici. P artea cea mai atractivă este că te poți baza pe serviciile acestor oameni o perioadă lungă de timp. Adică ei, în momentul în care vin, ei vin cu un plan de a sta, de a se integra la locul de muncă, de a-și duce misiunea la bun sfârșit. Și de obicei, ei de la bun început solicită contracte de 2 ani de zile. Consider că 2023 o să reprezinte testul de maturitate pentru piața din România. Dorința noastră este să facem apel la instituțiile statului, să găsim o modalitate prin care, alături de mediul de business, acest proces să devină unul cursiv. (Tiberiu Focică)
Anul viitor, statul român va pune la dispozție 100.000 de aplicaţii pentru permise de muncă, în cazul persoanelor care vin din afara Uniunii Europene.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.