Om la lună ne adună la un nou concert în Cluj-Napoca
Reporter: Om la lună este un strigăt de mare iubire, de frică, singurătate, bucurie, tristețe și regăsire. iar strigătul acesta se va auzi la Cluj vineri seara, 25 noiembrie, pentru că formația Om la lună revine de data asta cu un sunet nou. Nu știu în ce fază va fi luna, dar trupa e în faza electro-acustică și într-un mic turneu povestim despre toate acestea cu solistul Doru Pușcașu. Salutare și bun venit la Radio Cluj, Doru!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 noiembrie 2022, 14:41
Doru Pușcașu: Bine v-am găsit, salut.
Rep: Cum s-a ajuns aici în faza asta electro-acustică, voi având până acum așa, un rock alternativ, dacă nu greșesc?
D.P: Da. Cred că muzica are o viață proprie și cântecele întotdeauna caută noi valențe așa și noi – noi feluri de a ajunge la oameni și proiectul a început ca un proiect acustic, eram eu cu o chitară și un pian, apoi a crescut în ceva mult mai mare cu multe instrumente, așa că am simțit cumva nevoia să mă reîntorc și să ne reîntoarcem cumva la ceea ce a fost o dată și să scoatem din straturile de rock și să aducem înapoi puțin straturile de acustic. Și peste asta am pus și tot ce am învățat noi în anii ăștia și toată experiența pe care am căpătat-o și așa că avem un nou strat electro pus pe cel acustic și la asta am adăuat așa o tușă simfonică, având cu noi un violoncel care cumva face muzica să fie și mai emoționantă.
Rep: Hai să vedem dacă tot ai ajuns la instrumente, care vor fi instrumentele, unul câte unul, în formula asta?
D.P: Suntem noi 4 din trupă și avem un invitat special, pe Flaminia Năstai care este o vio-loncelistă minunată. Ea cântă la Filarmonica din Ploiești și ca instrumente am renunțat la tobe și la chitări cu distors și avem niște sintetizatoare, avem chitări acustice și în loc de tobă avem niște sample-uri, un drum machine și e o chestie foarte modernă în care combinăm lirismul și emoția muzicii noastre cu niște sunete foarte actuale.
Rep: Fain că nu v-ați întors neapărat la rădăcini, pentru că ai spus că voi ați început în formula acustică și ați crescut apoi în alte forme sonore. Dar nu e o întoarcere la rădăcini pur și simplu, ci e o combinație între ce a fost bun și prețios la început, cu ceea ce ați strâns pe parcurs ca formație.
D:P: 2.0 așa…da, e o reinterpretare. Am adus ceea ce aveam cu ceea ce am învățat și e cumva ceea ce suntem astăzi.
Rep: Sunt niște piese care se mulează mai mult pe electroacustic.
D.P: Asta este frumusețea, că am luat aproape toate piesele, le-am reinstrumentat. Dacă am fi avut mai mult timp, cred că le-am făcut pe toate. Dar e fascinant așa să vezi cum un cântec care există deja și el a căpătat o formă și a fost cântat de atâtea ori poate să se redefinească în asemenea măsură încât să sune complet diferit și totuși să păstreze aceeași emoție pe care o avea și înainte, pe care o transmitea și înainte. Așa că o să surprindem publicul cu cântecele pe care le știau, reinterpretate sau redescoperite într-un alt fel. Este o emoție diferită și experiență complet diferită.
Rep: Da, voi nu vă lăsați, mereu vă reinventați. Ai și inspirația întotdeauna la îndemână sau ai decis că vrei să aduci ceva nou și cauți până când găsești lucrul pe care îl cauți?
D.P: Nu știu. Mi-e foarte greu să spun acum, dacă există o o rețetă. Noi suntem foarte la început. Așa avem 3 ani de când cântăm cu trupa și 4 de când există proiectul ăsta. Și în timpul ăsta noi am lansat 3 albume. Nu stăm rău cu inspirația. Adică mustim pe dinăuntru și ardem încă de foarte multă inspirație. Nu știu cum o să fie în viitor. Nu-mi dau seama dacă o trupă care are 20 de ani de vechime e același lucru cum pentru noi. Dar suntem plini de inspirație și dăm pe dinafară! Așa că tot ceea ce simțim și trăim, scoatem.
Rep: Bine. Ce vă inspiră?
D.P: Așa multe lucruri, viața noastră care ne inspiră pe lângă viața însăși, care e o sursă inepuizabilă de inspirație, a fost perioada asta foarte densă și foarte intensă și foarte schimbătoare care ne-a făcut să redescoperim, să regăsim lucruri sau să găsim altele, altele noi sau alte metode prin care putem să ne exprimăm artistic. Și cred că toată perioada asta a fost un sol foarte fertil pentru creatori de toate felurile.
Rep: Ce e în repertoriu la Cluj?
D.P: O să fie un set de aproape 2 ore, oamenii or să aibă ocazia să asculte foarte multe dintre cântecele Om la Lună, așa că o să-i ținem ocupați zdravăn.
Rep: Uite, un vers de încheiere a întâlnirii noastre pe radio și totodată să fie și un vers de întâmpinare a publicului cu care aveți întâlnire vineri seara?
D.P: Aș spune: ”din poveste înainte mult mai este”.
Rep: Perfect. Mulțumesc frumos, Doru Pușcașu și o seară excelentă la Cluj, vineri!
D.P: Pe curând, numai bine!
Anca Brășfălean
Foto: Facebook Om la Lună
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.